Milé dámy, pracovala jsem jako uč v MŠ a po mateřské jako poradc pro správnou výživu.
1) děti opravdu rády mlží, ne každé, ne vždy, ale většinou a většina. Není nic horšího, než dítě, které je vybíravé a brečí že tohle mu maminka nedává. Mám na výběr dvě věci. Buď to budeš jíst protože to je zdravé, nebo nebudeš. Doma z toho je, že ho učitelka každopádně hubuje a je na něj zlá, nebo mu nedá najíst. Pokud mu ale dá, to co dítko chce, tak ve většině případů nejí zdravě podle rodičovských představ. Zde by si mnoho z nás mělo sáhnout do svědomí. Nezapoměňte, že rodiče si chtějí vyzvednout dítě, které je najedené. a to nejde, pokud vám 5 dětí z 10 odmítají jíst hrášek, protože mu ho odmítnete rozmačknout vidličkou. Takové dnes ty děti opravdu jsou a nedělám si iluze ani o tom svém.
2) limity ...100x a 1000x diskutované a opravdi nízké
3) já rozbory masa viděla na vlastní oči. Kuřecí a ryby jsou dnes mnohem horší, než hovězí, případně vepřové. Pokud dítě netrpí obezitou, není opravdu důvod podléhat moderním trendům, že vepřové je nezdravé, že po hovězím zešílíte (bohužel ta cena!) tak není důvodu se masu vyhýbat. A jáhly, čočka a podobně? víte maminky čím jedí děti? Očima. Prostě jim se ty jáhly nelíbí a jsme u bodu 1. Pokud dítko není na tato jídla zvyklé z domova, tak se s tím moc neudělá. A propo: proč by školka měla suplovat rodiče v návyku na zdravé jídlo?
Předchozí