| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Přidat názor k článku Co jedí moje děti ve školce?

Nedá mi to nereagovat-teď jsem na mateřské dovolené s dcerou, předtím jsem pracovala jako učitelka na 1.stupni ZŠ a nějakou dobu také ve školce. Souhlasím s tím, že mnoho vedoucích stravování toho o zdravé výživě moc neví a pouze plní spotřební koš (potraviny,které musí v jídelníčku být podle dané normy).
Na druhou stranu mi přijde zvláštní chtít, aby děti ke zdravé výživě vychovávali ve školce. Vím, jak je těžké přimět své dítě ke snědení nového jídla. Dělám to nenásilně, pomalu, motivuji, povzbuzuji, za čas jídlo zařadím znovu, aby si malá zvykala. Po měsíci většinou slavím úspěch. Ale ve školce jich mají u oběda třeba dvacet. I když se snaží, kolektivní motivování ("Podívejte, jak to Anička všechno spapala, to je šikovná holčička, teď bude zdravá a silná,...) moc nezabírá. Jak taky, když Toníček je zvyklý, že co mu nechutná, to nejí a dojídá se sladkostmi a Jiříkova maminka nic jiného než párky a smažák s hranolkami nevaří. Možná si řeknete, že to jsou vyjímky- bohužel, nejsou. A to jsem učila na vesnici. Když jsme do jídelníčku zařadili zdravou výživu- luštěniny, ovocné saláty, ryby, atd., děti většinou všechno vyhodily(Máme od rodičů zákaz jim v tom bránit) a domů chodily hladové. Rodiče si samozřejmě na jídla stěžovali, že nebudou platit obědy, když dítě nejí. Ve městě je několik školek- nemůžeme si dovolit přijít o děti, protože by nás mohli zrušit.
Moje máma dělá účetní ve školní jídelně. Za 1 oběd zaplatí prvostupňák 17 Kč(potraviny), stát 25 Kč(režijní náklady).17 Kč pokryje průměrné jídlo- zeleninová polévka, sekaná s bramborem, apod. Bez přílohy- to už je nadstandart. Banán- 4 Kč + 17Kč=21 Kč. Měsíčně(20 dní) by místo 170 Kč zaplatili 210 Kč. 80% rodičů dá přednost nižší ceně před zkvalitněním obědů. Bohužel.
Výsledky z jídelny pro 500 dětí- od 1. třídy až po oktávu gymnázia:pokud je k obědu ovocný salát, čtvrtina dětí ho nejí. Ovoce si vezme cca 70%, uklizečka desítky kusů nachází v šatnách a před budovou. Zeleninové saláty si vezme 50% dětí. Hodně dětí nejí ani ovocné jogurty, natož bílé. Nejí nic, na co nejsou zvyklé. Ten návyk se ale musí vypěstovat doma.
Moc bych si přála, aby se jídelníček ve školkách a školách změnil- moc bych si přála, aby nám to rodiče svou výchovou a svým příkladem umožnili.

Předchozí 

Tip: Chcete uveřejnit zajímavou informaci také na hlavní straně Rodina.cz?
Autor příspěvku: NeregistrovanýRegistrovaný
Jméno: (třeba :Lenka Nová, tři dospívající dcery)

E-mail (nepovinné)

Upozornění: u příspěvků neregistrovaných uživatelů jsou zveřejňovány IP adresy. Vaše IP adresa je 10.80.2.253
Název:

Text:

Pokud nejste robot, odpovězte na otázku: 8-7= 
:-) ~:-D ~;) ~;(( ~:( ~k~ ~j~ ~f~ ~g~ ~Rv ~R^ ~s~ :-© ~l~ ~m~ ~n~ ~o~ ~p~ ~q~ ~2~ ~t~ ~v~ ~w~ ~x~ ~y~ ~z~ ~a~ ~b~ ~c~ ~d~ ~e~ ~h~ ~3~ ~4~ ~5~ ~6~ ~7~ ~8~ 
Pravidla diskuzí:
Je nepřijatelné vkládat příspěvky, které jsou neplacenou reklamou (chcete-li reklamu, kontaktujte redakce@rodina.cz), které jsou urážlivé, vulgární, rasistické nebo v rozporu se zájmy serveru Rodina.cz. Redakce si vyhrazuje právo takové příspěvky odstraňovat.

Přečtěte si pečlivě úplná pravidla diskuzí.

(C) 1999-2018 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.