Hanko, nesouhlasím. Moje starší dcera šla do školky a nevěděla, jak vypadá knedlík. Rajskou doma nevaříme, cizrnu jsem nikdy neviděla, atd atd. Spoustu jídel, ať zdravých nebo méně zdravých, viděla ve školce prvně a nikomu nepřipadalo divné jí je nabízet, protože všichni předpokládají, že ta tradiční nezdravá jídla všechny děti dobře znají a jsou zvyklé je jíst. Další neznámá věc byla ta, že ve školce byl k pití čaj nebo šťáva, a vůbec ne voda, kterou jakožto jedinou tekutinu byla dcera ochotná vzít do úst.
Takže dítě, které bylo zvyklé jíst něco a vesměs spíše zdravého (ale to je v principu jedno), prostě přijde do zařízení společného stravování a polovičku jídel nezná, v našem případě ani pití. A musí to nějak přežít.
Tak mi přijde logičtější, když už ty děti nutíme, ať jedí, co neznají, nebo co maminka dělá jinak, nebo co v životě neochutnaly, aby to teda aspoň bylo zdravé. Protože navykat dítě, zvyklé na dušené maso s bramborem a zeleninou, na prejt (viz příspěvky níže) nemůžeš omluvit vůbec ničím.
Jo a v naší jídelně ve škole loni taky zasahovali rodiče, aby se trochu změnil poměr sladkých a tučných jídel a zeleniny. Zajímavé ale je, že dost lidí si ta zdravější a zeleninová jídla bere (mají na výběr). ROzhodně to není tak, že je můžou rovnou vyhodit...
Předchozí