Peggy, ono to až tak nemožné není. Nevím, jestli jsi kdy měla příležitost vidět vaření Jamieho Olivera (nejspíš ano, na Nově to taky dávali). Vaří rychle, zdravě a věřím, že i chutně. Představ si, že tenhle člověk si vzal do hlavy, že celý jeden region v Anglii přiměje k tomu, aby ve škole razantně zrušili jejich jídelníčky ( skladba byla děsná-hranolky, hamburgry, smažené hranolky a rybí prsty, atd) a jídlo v nich obsažené nahradili zdravými surovinami a jídly vůbec. Dělal to hlavně proto, aby děti jedly zdravě a taky proto, že míra jejich obezity byla velmi vysoká. Většinu dílů, kdy se o toto téměř nemožné pokoušel, jsem měla možnost vidět a musím říct, že před ním skláním. Dokázal to asi tak v 95%, ale málem ho to stálo nervy. A problém???? Téměř všechny kuchařky buď neuměly základní kuchařské dovednosti, nebo(a to častěji) odmítali se s jídlem dělat déle, než je třeba. Ono hodit zmrazené jídlo na smažení do rozpáleného oleje a pak za chvilku vyndat, to není nic těžkého, ale nakrájet zeleninu, osmahnout cibulku, podusit zeleninu, oloupat brambory, nastrouhat mrkev a já nevím, co ještě, to chce spoustu času, kterou nejsou kuchařky ve většině ochotny investovat. Ani ony děti nechtěli jeho stravu jíst, ale postupně se k tomu dopracovaly a pak si jen libovali. Takže ne pokaždé musí být počátek u rodiny. Někdy to jde i z druhé strany. Záleží ale pak i na rodičích, zda budou ochotni jídlo, které dítě jí v jídelně a chutná mu, udělat i doma. Vlastně dobrým příkladem rozpočtu na jídlo je i na Primě pořad "jste to co jíte", kde doktorka lidem ukazuje, že za stejnou cenu, jakou dají za to nezdravé, se dá nakoupit i to zdravé. Takže všechno jde, když se chce, jen se musí chtít. A jak říkáš, že když dítěti nedáš sladké, tak si to při nejbližší příležitosti někde koupí. To je ten kámen úrazu. Spousta lidí dává dětem kapesné a to je chyba. Pak si opravdu jdou koupit jen to, co jim chutná a třeba i tu dobrou svačinu z domova hodí do koše. Náš syn kapesné nedostává. Proč? Protože doma se ráno nasnídá, dostane s sebou svačinu a pak má v jídelně oběd. Přijde domu a dostane svačinu. Proč mu dávat peníze, když to co potřebuje mu koupím a jídlo mu dám???? My jsme s bratrem taky kapesné nedostávali a žijeme. Krom toho nikdo z těch tyranů ve škole neměl pak důvod mě otravovat kvůli penězům a krást mi je, protože jsem žádné neměla. Takže jak už jsem řekla, všechno jde, když se chce.
Předchozí