posílám ještě jsem recept-je z Neviditelného psa/záložka Mlsotník/-už jsem zkoušela-ověřené a polopatické.Takže...
Já mám přístup k čerstvému mléku, bez pasterizace, ale je mi jasné, že to nemusí být i váš případ. Proto si kupované mléko napřed upravte, do živé podoby, tj. přidejte do něj jogurt s živou kulturou. Dá se poměrně snadno sehnat. A jak se udělá ten kýžený tvarůžek? Jednoduše, mléko zahřejeme, teplota tohoto mléka nám udá,jak tuhý tvaroh chceme (čím vyšší, tím tvaroh bude tužší. Ale pozor! Stále se v něm musí udržet prst. Poté postavíme na teplé místo (já ho dávám v zimě na topení a v létě do elektrické trouby na nějakých 30-40 stupňů. Délka tohoto čekání je samozřejmě odvyklá na teplotě, většinou 24 hod, ale i dvakrát tolik. Hotový a ideální tvaroh se snadno pozná. V nádobě (hrnci, keramice, misce,..) plave bílý kus tvarohu v lehce zakalené vodě = syrovátka. Pak už jen slijeme do plátna (já používám starý povlak na polštář, někdo plínu, prostěradlo… a necháme vykapat. Tak 6-12 hod, podle hustoty plátna. A tvaroh máte hotový!
Předchozí