mám 3 děti. z toho 2 naprosto zdravé a třetí dcera má bohužel potravinovou alergii. Za poslední rok jsem přečetla troufám si říct stovky článků o zdravé výživě (nebyly to bohužel přímo vědecké či odborné publikace). Jenom pro doplnění spektra názorů, které se tady objevily, uvádím následující:
- dle některých odborníků je celozrnné pečivo pro děti do cca 10 let nevhodné, protože brání vstřebávání železa a vápníku. To brání vstřebávání i u dospělých, ale u dětí v ranném věku je prostě potřeba železa a vápníku větší. Znám z vlastního okolí ženu, která se živí výhradně celozrnným pečivem a má problémy s lehkou chudokrevností. Lékař jí řekl, že železa má dost, jen se jí velmi obtížně vstřebává právě díky stravě s velmi vysokým obsahem vlákniny.
- dle dalších názorů se každý člověk rodí s určitým množstvím laktázy /enzymu štěpícího laktózu - mléčný cukr/. Toto množství se zhruba po 1 roce věku snižuje, u některých jedinců zcela vymizí. Proto potřeba mléka a mléčných výrobků není taková, jak slyšíme v médiích, nebo jako dříve byla masivní kampaň. Mléko (kromě mateřského) prý zatěžuje zbytečně střevo člověka. Autor článku/bohužel jsem zapomněla odkaz na něj, netušila jsem, že to budu někde interpretovat/ dokonce uvádí, že některé celé národy/rasy mléko téměř nepijí, že ho nepotřebují. Jsou to zejména Asiaté, Afričané apod., země z oblastí stálého slunečního svitu. U nás ve střední Evropě prý tradice vysoké spotřeby mléka vyplývá jednak z ekonomických důvodů (krávu měla téměř každá rodina/ a jednak z nedostatku slunečního záření, kdy pro absorpci vápníku z mléka za pomocí vitamínu D se geneticky ve střevech zachovala ještě ve větším množství laktáza. (snad jsem ten názor interpretovala alespoň trochu srozumitelně.) Z mléčných výrobků se lépe vstřebávají zakysané, proto lze doporučit zejména je, ale také ne jako dominantní část stravy.
- jako smutnou zajímavost uvádím, že moje dcera má prokázánu alergii právě jen na zakysané výrobky (tzn. jogurt, kefír a podmáslí), tj. na obecně nejlépe tolerované mléčné výrobky. Nesnáší též všechna probiotika.
- další odlišný názor od většinového je ten, že rostlinné oleje jsou vhodné pouze do studené kuchyně, při vysokých teplotách se z nich stávají téměř nebezpečné chemické sloučeniny. Proto je např. smažení lepší na vepřovém sádle.
- posledním názorem, který tu chci uvést, jistě "bodnu do vosího hnízda". Veškerý humbuk kolem BIO potravin je prý podvod. Pěstování BIO je možné pouze v malém množství, a to proto, že okolní příroda je tolik prosycená veškerými pesticidy, antibiotiky apod, že ve formě náletů, zbytků ve stravě apod., umožňuje drobným zemědělcům pěstovat své BIO výrobky. Pokud by se výroba BIO prováděla ve velkém měřítku, úrodu by ničily plísně, bakterie, skot, prasata a drůbež by měly různé nemoci. Veškeré tyto přípravky vymysleli lidé právě proto, aby přežili.
Nejsem lékař, odborník na výživu, proto netvrdím, že některé z těchto názorů jsou správné a jiné ne. Jen jsem chtěla kvůli objektivitě přidat další informace.
A na naší školku si nemůžu stěžovat, umožňuje spec. dietu a ovoce i zeleniny máme dost.
Předchozí