Tak jsem skoro mela slzu v ocich po cteni tohohle clanku. Predem upozornuji na moji Cestinu ... ja jsem nic Cesky nenapsala uz devet let!
Co pak lide v Cechach nemaji moznost cist reporty a vyzkumy, ktere leta letouci dokazuji, ze porody doma a s porodnimi babami jsou normalni, bezpecnejsi, rychlejsi, zdravejsi, levnejsi, a navic krasnejsi nez porody v nemocnicich? Dano, ze rodicka nemela vazne problemy behem tehotenstvi.
Co pak zeny v CR nejsou informovany o problemech s intervencemi behem porodu a po porodu (separace matek a deti, umele krmeni mimin bez rodicovskeho souhlasu, medic. procedury delany na miminech jako vseobecna norma, atd.)?
Co pak navrhy a doporuceni od WHO (World Health Organization) nejsou diskutovany s verejnosti?
Neni se cemu divit kdyz spousta Cechu se tak vidi v Americe (vsechno co Amerika dela je super) i prestoze Spojene Staty maji nejhorsi statistiku umrtnosti zen i novorozenat, komplikaci, a dlouhodobych zraneni spusobenych porodem (kvuli spatnym intervencim a nepozornosti doktoru a sester) ve vyspelych zemich.
Ja si pamatuji co moje maminka a me kamaradky rikaly o porodnictvi v CR a jak zhrozena jsem byla (holeni chloupku!, klystyr!, otcove nemohou byt pritomny u porodu nebo museji platit!, intervence and alternativy nejsou diskutovane s rodickou!). To vypada prava zen jsou suspendovana jakmile otehotni a hlavne jakmile jim kontrakce zacnou.
Nevim jak se tomu hnuti na prevedeni mentality lidi, ze tehotenstvi a porod je normalni a naturalni process (a ze zeny instinktivne vedi jak je nejlepsi pro ne rodit), ale za to vim jak se tomu dari tu v Kanade.
Zeny v Britske Kolumbi konecne mohou rodit legalne doma, obklopeny svymi bliznimi pro podporu, kde se mohou pohybovat, menit pozice, byt ve vane, jist a pit, byt RELAXOVANE a relativne pohodlne, a vedet, ze je pritomen nekdo, kdo se o ne postara kdyz porod nepujde tak jak ma. Vetsinou tam je jedna nebo dve midwife(ves), doula (nebo dve), partner(ka), aj predchozi deti (kdyz chteji a jsou pripraveny na to co se bude dit, vetsinou starsi nez sest let).
Zeny mely moznost rodit v nemocnicich s jejich partnery, OB doktory/ nebo osob. doktory, anebo zustavaly doma a rodily s nelegalnima porod. asistentkama nebo porod. babama.
Pred peti lety v moji provincie hnuti rodicu, zen, porod. bab, doktoru, atd. vyvrcholilo v uzakoneni vladou ze prodni baby (ano, midwives) jsou legalni "pracovnice". Nejen ze porodni baby a asistentky mohli legalne asistovat zenam v porodu v jejich domovech, ale i v nemocnicich, A HLAVNE, ze je to hrazeno verejnou pojistovnou, kterou kazdy obcan provincie ma za darmo (placena nasema taxama). Bohuzel, co se timto stalo, je ze porodni asistentky a baby se staly clenkami medic. sboru ... jsou regulovany colegii ktera musela podstoupit tlaku doktoru na hodne vecech, hlavne v nemocnicnich porodech.
Britska Kolumbie je konecne priblizena k vyspelym statum s velice dobrou tehotenskou a porodni podporou.
Ale vubec nejhorsi je jak zeny nejsou podporeny a povzbuzeny v jejich rozhodnutich a nejsou plne informovany o moznostech, alternativach a riscich.
Předchozí