Ahoj, myslim, ze lide, o kterych mluvila Macerno, nejsou zli, oni jsou jenom (s prominutim) trosinku hloupi. Nebo -politicky korektneji- maji predsudky, pres nez se nejak ne a ne dostat. Kdyz jsem byla mala, muj tata si uzil podobnych komentaru na tema, ze ma jako matku, me a sestru, tolik, ze si to sama pamatuju. A nejdivnejsi na tom bylo, ze ty hovory pestovala i moje matka, ze jako otec je chudak, ze musi zit se tremi zenami. Ovsem chlapce taky nepovila. Pritom jsem nemela nikdy pocit, ze by tata o chlapecka kdovijak stal, byl ze ctyr kluku a jeho bratri maji taky skoro same syny.
Kdyz jsem byla ve dvaceti (kdeze je ta doba) poprve tehotna, zazila nekolikrat, ze mi lide uprimne prali "hlavne at je to kluk". Pripadalo mi to tak sahle, az zustaval rozum stat, sama bych se stydela neco takoveho rict nahlas, ale pritom jsem si sama syna prala, nevim proc, ale taky jsem byla presvedcena, ze mit syna znamena uspet. Stydela jsem se za to, ale bylo to tak.
Pak se to zmenilo a pri dalsich detech jsem si vzdycky prala dceru a taky jsem se za to stydela :-). Protoze co kdyby to byl kluk a nejak to poznal, ze chci radsi holku...
Cela tahle vec kolem "holka nebo kluk" jenom dokazuje, ze genderova tematika nejen neni blbost, ale je to siroke a zajimave pole k badani :-).
Předchozí