Tabulky neberu s rezervou
První dítě mělo ve všem spíš trochu náskok, tabulky jsem přestala sledovat.
Při druhém dítěti se mi to nevyplatilo.
Mandy se relativně brzy otočila na jednu i na druhou stranu a potom i na bříško, všechno vypadalo normálně. Někdy kolem 6. měsíce se začala plazit po břiše. Zpočátku i trochu trénovala na lezení, ale přestalo jí to bavit. A tak lítala po břiše další 4 měsíce, neseděla, nelezla. Někdy v 10. měsíci mi doktorka říká, že by se asi měla pohybovat "víc" a že "jestli chci“, tak můžu někam zajít. Vzala jsem si kontakt na soukromou doktorku i státní zařízení.
A ejhle! Až na rehabilitaci (státní zařízení zaměřené na Vojtovku) poznali, že Mandy má špatný pohybový vzorec (trvale zakloněná hlava), který jí brání v rozvoji dalšího pohybu. Kdybychom přišli v 6 měsících nebo ještě dřív, bylo by všechno mnohem jednodušší. Pohybově teď dělá skoky (v necelém roce částečně leze, klečí i stojí s oporou), ale hlavičku má pořád dost zapadlou a nestabilní a nevím, jestli to někdy dáme úplně do pořádku. Udivuje mě, že dva doktoři ze tří to nepoznali. Respektive poznala to až fyzioterapeutka. Kdybych se řídila podle tabulek, v půl roce bych už někam šupajdila.
Předchozí