Co se týče vstřebávání vápníku do těla u dětí, tak je všeobecně známé, že pokud je v mléčném výrobku (např. Pribináček, ovocný jogurt, kakao apod.) obsažen rafinovaný cukr, a to u výrobků zmíněných v závorce je, tak dochází k blokování vstřebání vápníku. U výrobků s ovocným cukrem, např. hroznovým nebo řepným nerafinovaným nebo u medu k tomu nedochází.
Stejný efekt mají i tavené sýry - já jsem jako těhotná tlačila mimo jiné i tavené sýry, než jsem se s lítostí dozvěděla že tavicí soli obsažené v tavených sýrech vážou vápník, který se pak nevstřebá do těla.
Takže pokud dítěti chce něco přisladit, zvláště mléčné výrobky (bílý jogurt, kaši apod.), tak nerafinovaným cukrem.
Navíc rafinovaný cukr blokuje vstřebávání železa a dalších prvků.
Předchozí