Zažila jsem obojí: před dvěma lety jsem rodila v porodnici s moderním vybavením, porodní sály po rekonstrukci, první až čtvrtá doba porodní v jedné místnosti, ovšem lidský faktor poněkud pokulhával. Nebyl mi (mírně řečeno) doporučen jakýkoliv pohyb běhěm první doby s tím, že by se mi zpomalil porod, nepoužívané zaprášené míče (ve sterilním prostředí nemocnice!) mi taky nebyly dopřány. Porod byl dlouhý a těžký, takže jsem se k odporu nezmohla. Samotné tlačení jen na posteli, navíc nástřih provedený ve špatnou dobu, protože jsem ho plně cítila. Oproti tomu před pěti týdny druhý porod v porodnici před rekonstrukcí, na samotný porodní sál se muselo přejít, ale úžasná porodní asistentka. Většinu času jsem nestrávila na porodní stoličce, ale na záchodové míse s výsledkem myslím srovnatelným:) Posledních pár minut také na porodnickém křesle, ale to mi opravdu nevadilo, pokud jsem měla pocit, že do mého porodu jaksi zahrnou mé tělo, dovolí mi poslouchat se a chovají se ke mně jako k rodící matce a ne jako k pacientovi. Podle mě to chce mít štěstí na lidi nebo známé a důvěru ve vlastní tělo.
Předchozí