No k tomu příměru se zubařem bych tedy poznámku měla. Sice ne s trháním osmiček, ale zato se vztahem k onomu zákroku a informovanosti nebo neinformovanosti. Zubař mi před rokem vrtal zub, můj jediný zkažený, a dal mi tam plombu. Amalgámovou. Mně, která bych si amalgám nikdy nenechala dát (v prvé řadě zdravotní rizika a též ostatně estetická otázka). Prostě jsem otevřela ústa, on řekl že je kaz, navrtal, zalepil plombou. Rychlovka. Nezeptal se, jestli chci amalgám nebo bílou za příplatek. Chtěla jsem bílou a byla bych za ni ochotna připlatit opravdu hodně. Ale s otevřenou hubou při vrtání se člověk s lékařem o jeho plánovaných postupech může bavit opravdu těžko. Ten můj, ačkoli jinak zlatý člověk a ohleduplný zubař, který to dělá podle mne dobře, prostě udělal "co se obvykle dělá a všichni si to nechají dát, protože chtějí ušetřit"... a to je právě to, o co jde. Já nechci na svém zdraví a svém těle ušetřit. Já naopak chci to nejlepší a nejméně rizikové a to jsem připravená si zaplatit.
Bohužel, v našem "bezplatném" zdravotnictví (nad tím slůvkem "bezplatné" kroutím hlavou každý měsíc nad svojí výplatní páskou) se stále ze setrvačnosti dělá "to co se dělalo vždycky a co je nejlevnější" a je dost často těžké si prosadit placenou alternativu.
Předchozí