Také si nemyslím, že by kojení souviselo s IQ.....má skoro-švagrová se narodila s váhou kolem 1800g, kojená nikdy nebyla, teď ukončila práva a plynně mluví 2 jazyky. Alergie ani jiné zdravotní problémy nemá.
Co se týče "hysterie" kolem kojení...já jsem za propagaci kojení ráda, hodně jsem o tom četla a pátrala, jelikož jsem také už od narození bojovala. Nejdříve trvalo, než se mi spustilo mléko, dcera řvala hlady jako tur a já propadala zoufalství. Pak jsem se rozkojila, ale každé přisátí provázela neskutečná bolest, takže jsem to začala vzdávat. Zánět prsu s horečkou mě také neminul, zaplaťpánbůh za tvarohové obklady....Vždy jsem se ale snažila vyhledat nějaké informace a najít řešení. Dceři byl nedávno rok a stále kojím. Jsme, myslím, spokojené obě.
Nemyslím, že by se propagace kojení měla omezit kvůli maminkám, co kojit nemohou - spíše bych dávala přednost rozumným dětským lékařům, kteří umí maminky uklidnit a navrhnout alternativu, bez nějakého obviňování či strašení. Bez dostatečných informací bych já osobně kojení vzdala už v porodnici, protože ani tam mi nebyli nijak nápomocni a dceři hned při prvních neúspěších vnucovali příkrm(!).
Souhlasím ale s tím, že není žádnou tragédií krmit děcko umělou výživou a s tím, že nejdůležitější je, aby byla spokojená matka i dítě.
Předchozí