Z mého pohledu by se článek dal rozdělit na 3 části:
Co zní věrohodně:
- vyplňování lejster v jakékoliv situaci: to je opravdu děs běs, vlastní zkušenost, zkušenost kamarádek - je jedno, jestli už rodíte, nebo jste na začátku první doby porodní, prostě lejstra mít musíte. Kamarádky porod se o 15 minut prodloužil, protože se čekalo na to, až tatínek přinese formulář o jménech. Mě na příjmu nevyšetřili, přestože jsem už hodinu necítila mimčo, než jsem měla v pořádku papíry atd atd.
- nepříjemné vizity: to je fakt hrůza, člověk by měl mít možnost odmítnout s tím, že se na mě podívá třeba jen jednou jeden doktor.
Čemu se dá věřit, ale lze to překousnout
- personál se nepředstavuje: to je blbý, na druhou stranu, vždycky je někde cedule, kde si lze přečíst, kdo zrovna slouží. A upřímně, koho během kontrakcí zajímá, jestli je sestřička Lucka nebo Lenka?
- nepříjemné napojení na přístroje: moje kamarádka doktorka - porodník říká "to máme nechat to dítě ve finále umřít jenom proto, že maminka nezvládne trochu nepohodlí?".
- běžná praxe v porodnici - příkazy rodičce, miminko je na dvě hodiny v inkubátoru, oxytocin: jak už psala nejedna maminka níže, paní Lucii zřejmě chyběl plán "B", pokud by se porod doma nepovedl, jinak by měla porodní plán a rozumnou představu co a jak ...
Co už je podle mého názoru zcela z kategorie "porodní sci-fi"
- popis poporodního stavu "okradená, znásilněná, prázdná" - to snad bylo cílem dne, aby prázdná, ne?
- trauma pro dítě - "odsání hlenů měkkými ústy místo hadičkou", "plexisklová krabice", "koupání ve spánku" - "i holčička se někdy ve spánku zachvívá pláčem", no tak nějak mám pocit, že to dělá drtivá většina dětí, a některé dokonce řvou jako tuři na celé kolo a nejen ve spánku :o) Věřím tomu, že tím vyjadřují svou důvěru ve svět, že je někdo uslyší a přijde jim pomoci.
- přece mě nikdo nebude učit, jak kojit - tak to gratuluju!
- sedm týdnů po porodu ještě sex není to pravé ořechové. Wow. Můj první sex po šestinedělí bylo naprosto jako první sex vůbec - super očekávání, a pak bolest, šok, překvapení "kde co mám". První nebolestivý normální sex se konal až po 3 měsících pravidelného sexuálního života a díky za něj :o)
Lucko, neblázněte, je to za Vámi, byla to jen jedna krátká chvíle ve Vašem životě, možná to nebylo podle představ, ale život jde dál, budete mít ještě 1000 příležitostí ukázat, že to s láskyplnou péčí o dítě myslíte vážně! Přece si nemůžete říct "nepovedl se porod, jak jsem chtěla, vše je ztraceno"! Držím palce.
Předchozí