Kdo platí almužnu zdravotní pojištění ? Můj manžel odvádí na zdravotním pojištění ročně pěkně velkou sumu. Vyčerpá z toho naprosté minimum. Ano je tu princip solidarity a v zásadě proti němu nic nemám, ale ať mi nikdo nepíše, že naše rodina chce slušné zacházení od doktorů a přitom platíme do rozpočtu směšný příspěvek. Manžel svůj příspěvek s největší pravděpodobností osobně nikdy nevyčerpá. Jsou to pro něj daně a ne směšné, ale pěkně velké ! A já mám brát, že se na mě bude sestřička nebo doktor utrhovat. Proč se tomu říká pojištění ? To je pěkná blbost. Kdyby se skutečně pojištoval platil by mnohem méně.
A k té radě, že mám jít na soukromou kliniku. Průser tohohle systému zdr. péče je, že se vším nemůžu jít na soukr. kliniku. Nevím ani o soukromé porodnici. Ráda si připlatím za nadst. péči v porodnici, ale také vždycky nejde mít nadst. pokoj. Na druhou stranu vím o tom, že lékaři svým známým ten nedsta. pokoj v porodnici zařídí. A nevezmou si za to nic do rozpočtu nemocnice, ale úplatek do své kapsy. Je směžné vidět v lékařích romanticky plniče Hippokratovy přísahy. Ostatně s tím ani nejde moc dohromady, to, že po nás chcete, aby mi nevadily nepříjemné sestry (za tu almužnu co platím !). V duchu Hip. přísahy jistě není: budu nepříjemný na nemocného.
A kdo věří tomu, že doktoři plni Hippokratovu přísahu ? To mi věř, že ani sami lékaři to všem svým kolegům nevěří. Znám doktory, kteří jsou úplně mimo, nezodpovědní, neznalí. Vědí to o nich i jejich kolegové. Nepochybuji, že pokud se jim nestane, nějaký vyložený prošvih, za pěkný plat si své "doktorování" užijí až do důchodu. A Hippokratova přísaha je podle mne takový folklor. Lékaři jsou lidé jako my, nedávejme jim auroelu kolem hlavy.
Součástí původní Hip. přísahy je (možná i té dnešní), že lékař nepomůže ženě k vypuzení plodu, ale v současné době ve většině států se dělají interrupce (i v případě, že není ohrožen život ženy).
Je dobré doktorů slepě nevěřit a podle mne se z toho vyléčí každý, kdo zažije na vlastní kůži nebo kůži svého blízkého, že se lékaři také mýlí a dělají chyby.
Předchozí