| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Přidat názor k článku Jak se rodí v Ostravě

Insulo, jasně, taky se mi zdá, že porod nepostupoval - ostatně, proto přeci jeli do porodnice. JENŽE to nic nemění na tom, že lékaři nemají právo prostě někoho jen tak "zachraňovat" bez ohledu na jeho názoru. Oni jsou POVINNI ho poučit o aktuální situaci, oni jsou POVINNI mu vyložit, jaké jsou možnosti řešení a jaká s sebou nesou rizika, oni jsou POVINNI vyčkat souhlasu, jinak zákrok provést NESMÍ. Kdyby zdravotníci s paní zacházeli jako se SVÉPRÁVNOU OSOBOU, dost možná by si tady vůbec nestěžovala, protože by to byla ONA, kdo by se rozhodoval o tom, co se bude dít a neviděla by v zákrocích zlovůli personálu. Pokud nedostane potřebné informace, je logické, že nemůže pořádně zhodnotit situaci, byť by třeba jinak s lékaři souhlasila, pokud by ty informace měla. A nezlob se na mne, ale pokud jí i přes její nesouhlas oholili a nastřihli, tak to je zneužití momentální převahy lékaře, kdy spoléhá na to, že se ženská v dané situaci nemůže bránit. Pokud si žena přeje se radši natrhnout než být nastřižená, je to její volba a lékař to musí respektovat. Ta žena je svéprávná a má tudíž právo rozhodovat o svém těle. Těhotné chválabohu nejsou soudem zbavovány svéprávnosti, nemusí odevzdávat občanku a jejich poručníky nejsou ustanovováni lékaři.

Výsledek je nepochybně důležitý, ale nezlob se na mne, já jsem přesvědčena, že stejně důležitý je i průběh. Hele, třeba modelová situace:
Žena se rozhodne, že dojde nakoupit, oblékne se, nalíčí se a před odchodem jí uvidí manžel. Dá jí přes držku a přinutí ji, aby si umyla obličej a převlékla se do jiného oblečení. Zmlátil ji s tím nejlepším úmyslem - žena působila příliš vyzývavě a ještě by ji mohl cestou nějaký chlívák znásilnil. Ale co už, žena si nakonec nakoupit došla, takže je vše OK, důležitý je výsledek, nákup má, ta si nemá nač stěžovat...
Připadá ti to přitažené za vlasy? Mne ne. Chceš namítat, že ale autorce článku v nemocnici nikdo neubližoval? Ale ubližoval. V první řadě psychicky, tím, že ji nikdo nerespektoval jako svéprávnou osobu - nevím, jak tobě, ale mně osobně to přijde dost ponižující. Ale ono jí ubližovali i fyzicky - proč trvali na ležení na zádech, když jí to způsobovalo zbytečné bolesti? Proč jí lékař poranil hráz? Autorka se dost možná může domnívat, že zbytečně - pořád tu je šance, že kdyby nestřihl, mohla se obejít bez poranění nebo mohla mít poranění menší. Jistě, mohla mít poranění stejné nebo větší - ale už by vycházelo z její volby, takže by ho nejspíš nepřijímala jako zbytečné, ale jako dané osudem (nebo vůli Boží, pokud je věřící). Konečně, větší poranění mohla mít i po nástřihu, to se stává, že lékař nedokáže nástřih uhlídat a ten se navíc ještě roztrhne (a třeba i pravděpodobně víc, než kdyby nástřih předem provedený nebyl).

MMCH hezký článek je tady:

Souhlas s lékařským zákrokem

------------

Předchozí 

Tip: Chcete uveřejnit zajímavou informaci také na hlavní straně Rodina.cz?
Autor příspěvku: NeregistrovanýRegistrovaný
Jméno: (třeba :Lenka Nová, tři dospívající dcery)

E-mail (nepovinné)

Upozornění: u příspěvků neregistrovaných uživatelů jsou zveřejňovány IP adresy. Vaše IP adresa je 10.80.2.253
Název:

Text:

Pokud nejste robot, odpovězte na otázku: 0+8= 
:-) ~:-D ~;) ~;(( ~:( ~k~ ~j~ ~f~ ~g~ ~Rv ~R^ ~s~ :-© ~l~ ~m~ ~n~ ~o~ ~p~ ~q~ ~2~ ~t~ ~v~ ~w~ ~x~ ~y~ ~z~ ~a~ ~b~ ~c~ ~d~ ~e~ ~h~ ~3~ ~4~ ~5~ ~6~ ~7~ ~8~ 
Pravidla diskuzí:
Je nepřijatelné vkládat příspěvky, které jsou neplacenou reklamou (chcete-li reklamu, kontaktujte redakce@rodina.cz), které jsou urážlivé, vulgární, rasistické nebo v rozporu se zájmy serveru Rodina.cz. Redakce si vyhrazuje právo takové příspěvky odstraňovat.

Přečtěte si pečlivě úplná pravidla diskuzí.

(C) 1999-2018 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.