Nezlobte se, ale i když je na článku znát, že pisatelka není úplně v pohodě, přijde mi opravdu hodně kruté otáčet jí "nožem v ráně" a vyčítat, že je úplně hloupá, že čekala to či ono nebo se na to či ono nepřipravila. Já jsem tvor poměrně dost racionální a nijak zchoulostivělý, na první porod jsem se připravovala opravdu pečlivě včetně výběru porodnice, a přesto došlo k pár věcem, které mě ještě pak po dlouhé měsíce mrzely a dodneška z nich mám pachuť v puse. Jedno z toho byl necitlivý přístup PA při předporodní přípravě, které jsem hodně věřila (naštěstí pak nebyla u mého porodu), zeptala jsem se jí na nějakou podle mě úplně normální věc a ona mě seřvala na tři doby jak malou holku. Šla jsem odtamtud s devítiměsíčním pupkem a brečela jak želva. Dodneška jsem jí to nezapomněla. Další věc byla kojení - na to jsem se nepřipravovala, nenapadlo mě, že by to mohlo nejít, a v baby-friendly porodnici mi nejen nepomohli, ale vůbec mi nevěřili, že mě miminko kouše, že to strašně bolí a že se nepřisává tak, jak má. Hrozně jsem kvůli tomu brečela, protože jsem měla pocit, že jsem ze sebe už vydala všechno, už nemůžu a oni do mě ještě vandrují, že to bylo málo. Pak jsme to díky velmi laskavému přístupu v jiné porodnici za hodně dlouhou dobu napravili, ale zase si to pamatuju dodneška a ta vzpomnínka je taky trpká.
Taky by se dalo říct - co bych chtěla, mám zdravé miminko a dokonce i porod byl OK, tak o nic nejde. Jenže maminka okolo porodu je podle mých zkušeností mnohem citlivější než obvykle a víc než kdy jindy si zaslouží laskavé zacházení, protože je schopná si to, co by možná za jiných okolností přešla, strašně brát. Proto by mi přišlo vhodnější adresovat autorce spíš pár slov útěchy, než tvrdé výčitky o tom, co všechno udělala špatně, případně že si to určitě vymyslela, a že je hysterka. Mně takovéhle pochopení chybělo ze všeho nejvíc, protože jsem si uvědomovala, že některé moje reakce pramení z té přecitlivělosti, ale zároveň i to, že mají určitý reálný základ, a kdyby mi tehdy někdo "přiznal" ten reálný základ, tak bych vcelku ochotně připustila i to, že na něco reaguji skutečně možná trochu přecitlivěle, ale zároveň že je ta zvýšená citlivost po porodu logická a není to nic, co bych si měla vyčítat.
Předchozí