myslím, že tohle je podstata věci - v normálním světě máš právo rozhodovat, co se stane s tvým tělem, tvým pohlavím. Když to někdo nerespektuje, jsou na to paragrafy. A nemocnici - zlom. Rozhodují druzí. Tvoje tělo se stane cizím majetkem. Jenže tak to být nemá. tahle totalita nemá žádné právní opodstatnění. Je to jen úzus. Zvyk. Takhle se to zkrátka dělá už x let a bude se to tak bude dělat i dál.
Opravdu si myslím, že žena má mít právo volby, ať už jde o epidurál, elektivního císaře (alternativci mě poplivou) nebo přirozený porod bez medikace. Je to ostatně její tělo, její dítě, její život. Její riziko. A ano - její peníze, když si za to zaplatí. Ostatně ve "vyspělých zemích" je takovýto přístup normou.
opravdu si myslím, že není vhodné, aby žena šla do porodnice s vědomím, že je dost silná, aby si vše potřebné "vydupala a vyřvala". dupání a řev jsou neefektivní a nevhodné pro porod. Sama bych dala přednost rozumné partnerské dohodě. Dopředu.
A pokud jde o holení a jiné procedury, které mohou být vnímány jako ponižující - nevím, proč mi holili přirození před císařem. Ale narovinu - nevadilo mi to. Na rozdíl od jiných věcí. Proč? Protože jsem z gest a celkového projevu sestry, které to prováděla, cítila, že mě nechce ponížit. že má ke mně úctu, i když mi holí pipku. Nezáleží na tom, co se dělá, ale jak se to dělá.
Předchozí