Ahoj, tak co se tipů na netradiční svatby týče, tak např. místo, kde se obřad koná, může být někde venku, my jsme měli svatbu v parku Podvinný mlýn, Praha 9 (Vysočany), radnice této mětské častí to nabízí, ale snad je to dnes možné už na dalších místech v Praze či okolí... (Původně jsme chtěli úplně v přírodě někde mimo město, ale to by se obtížne organizovalo, řada lidí- třeba bez auta by měla problém tam dorazit... atd.)
Na průběhu obřadu jsme se domluvili s paní oddávající. Např. nám přijde absurdní aby někoho z nás k "oltáři" někdo vedl. Proč se toto dělá nechápu, to je snad ještě z dob nevolnictví?! To že se vezmeme a chceme spolu žít, je svobodné a dobrovolné rozhodnutí nás dvou a nikoho jiného, tak proč by nás měl někdo vést? "Vedli" jsme se tedy sami - ruku v ruce jsme při hudbě z magneťáku prošli mezi přítomnými hosty až před ten pultík paní oddávající a obřad začal.
Prstýnky máme titanové, protože se nám zlato nelíbí. Jsou z jednoho piercingového studia, kde prodávají ale i prstýnky a lze si do nich nechat něco vyrýt, ty naše jsou jinak úplně jednoduché, myslím že moc hezké :-). Bylo to v Plzni ale určitě by se něco takového našlo i tady.
O oblečení jsem se zmínila už v přípěvku výše.
Jinak - restauraci na oběd jen v úzkém rodinném kruhu jsme vybrali podle toho, která se nám ze dřívějška nejvíc líbila a pro tento účel zamlouvala (taky jsem chtěli aby např. v nabídce měla také vegetariánská jídla apod.) Podnik kde uspořádat večerní párty jsme hledali po internetu a pak jsme se tam šli podívat a domluvit se - zjistit jak to tam vypadá, kolik se vejde lidí, zda je místo i na tancování, jaké jsou ceny, jaký je jejich celkový přístup... Zvolili jsme nakonec dobře. Kdybychom měli dům či chalupu se zahradou, asi bychom udělali oslavu tam, ale tohle bylo nakonec taky fajn.
Máme dobrou zkušenost s tím, pozvat prostě všehcny lidi, se kterými jsme v ten den/večer chtěli být - bez ohledu na věk a zda šlo o příbuzné, přátele či kolegy. Vznikl tak zajímavý mix lidí, kteří se skvěle bavilil povídali si, tančili... atd. Spousta hostů nám potom říkalo, jak se jim to právě proto líbilo.
Myslím že je to i nejjednodušší, mít prostě kriterium "koho tam chci" a hotovo. Vlastně jak jinak, že?
No a jak píšeš o tom placení - přijde mi normální že v zásadě jakoukoliv oslavu platí ten kdo ji pořádá, takže v tomto případě novomanželé - přičemž když nám manželovi rodiče nabídli že v rámci svých možností částečně na něco přispějí, tak jsme rádi přijali. Moji rodiče přispěli zas mj. tak, že mi máma ušila šaty a oba nám pak při obřadu v parku zahráli na klávesy a saxofon několik skladeb, které máme rádi :-).
Předchozí