Škoda, že tento článek jsem si nepřečetla před tím, než jsem porodila a začala bojovat o každý mililitr odstříkaného mlíka. Jako každá normální maminka jsem nemyslela na nějaké problémy a chtěla jsem jednoduše kojit tak, jako ostatní maminky se mnou v porodnici. Ale malá byla 4dny v inkubátoru, brala antibiotika a nastala stejná situace jako u paní v prvním příspěvku. Prostě nesála, spala, nepomohlo rozbalit (i 5x při jednom kojení, které trvalo třeba 40min. a malá nevypila nic.) Byla to beznaděj. Sestřičky mi neporadily, až jedna mi dala kloboučky a pak jsem nakojila " i 20ml". Pak mi ji dokrmily a to by mě zajímalo, jestli je to správný způsob dokrmu - prostě ji daly do svislé polohy, strčily jí lžičku do pusinky a lily na tu lžičku mlíko. Malá se zalykala, jak jí to mlíko protékalo hrdlem. "Narvaly" do ní i 80ml mlíka, což se mi zdálo u týdenního mimča dost. Ani jsem se nedivila, že po dalších 3hod. neměla hlad a spala. Tak to šlo pořád dokola. Neodstříkala jsem nic a to jsem odstříkávala co 3h - ve dne v noci. Po 10dnech v nemocnici jsme doma bojovaly, ale malá prostě nesála a co vypila, to vyblinkala. Nakonec jsem skončila u odstříkávání 150ml za den a malou jsem dokrmovala Nutrilonem zahuštěným Nutritonem - kvůli tomu, aby to zase nevyblinkala. Používala jsem AVENT a dudlík s jedním otvorem, pak se třemi otvory, nakonec ten 3-fázový s tím variabil. otvorem, protože z menších otvorů to malá prostě nemohla vysát. Odsávačku jsem měla ruční - BABY NOVA - ta se mi zdá nej..., ale taky nejvíc drastická. Jo, taky to bolelo, mlíko jsem tahala kdo ví odkud. Odsávat jsem vydržela 3měs., mlíka ubývalo a já už neměla sílu pokračovat. Pomohla nám švagrová a tak naše malá měla do 6měs. každý den jednu i dně dávky mraženého mlíka od ní. Techniku mražení, uchovávání mlíka jsme měly nastudovanou přžes internet. Dobře je to popsáno na kojeni.cz, je tam o tom vše. V tomto článku jen pochybuju o tom, jak se píše, že lednici, kde se mlíko uchovává je třeba co nejméně otvírat, tak to je docela nemožné. Lednici jsem čistila za ten půl rok asi dvakrát, rozmražení mlíka v pokojové teplotě by se vůbec dělat nemělo - jen v lednici a pak do lázně se stud. a pak teplou a horkou vodou - postupně. Ale ne 3hod. v kuchyni, množí se bakterie. Dobré jsou na to sáčky, ale jsou hodně drahé. Taky jsem používala sklínky od přesnídávky a jogurtu. Bylo to hodně složité, ale zvládli jsme to včetně transportu v mrazící tašce. Moc jsem se tím trápila, že jsem "nekojící", ale teď už je to jedno. Malá je zdravá a od 7měs. odmítala mlíko úplně, ale to jž je jiný problém. Moc obdivuju Ty z Vás, co se rozkojily, vydržely ten boj s odsávačkou i přes únavu a stres začaly plně kojit. Snad to příště půjde i mně.
Předchozí