Veroniko, gratuluji k miminečku:-)
Tvůj článeček zase rozdmýchá ty "staré vášně", ale je určitě lepší o tom mluvit než dělat, že porody doma neexistují, že ženy s porodním plánem jsou vlastně jenom ty nepřízpůsobivé osoby co chtějí dělat potíže atp.
Zamyslela jsem se nad tím co to vlastně je porod doma. Převážná většina jich vlastně doma začíná a určitou dobu i probíhá. Já sama jsem doma od prvních kontrakcí strávila cca 15 hod. a teprve pak jsem jela do porodnice na kontrolu jak to postupuje neboť se mi to nějak nezdálo.... a nikdo mi neříkal jaký jsem hazardér a že už jsem tam dávno měla být. Vlastně se mě ani nikdo neptal kdy že to začalo. Takže jde vlastně o ten okamžik kdy miminko vyklouzne z pochvy? Ten musí být v porodnici? Jinak jsou rodiče nezodpovědní? A co ti, kteří to neodhadli, ti, kteří mají překotný porod. Takže ti jsou báječní a zodpovědní rodiče, protože ti doma porod neplánovali. Jenom ti, kteří ho plánují a z vlastní zkušenosti vím, že tito lidé se na něj připravují snad nejzodpovědněji ze všech, tak ti jsou špatní.
Jsem pro možnost volby a respektování rozhodnutí druhých, já taky neříkám všem co chtějí rodit v porodnici, že by tam neměli jezdit, že doma je to lepší, takže nechápu proč odpůrci domácích porodů pořád dokola vytahují ten jedinný důvod proti - tedy komplikace.
Jenže ty komplikace se vám milé maminky staly v porodnici nikoli doma........
PA chodící k porodům doma se netají tím, že občas je nutné do porodnice odjet ať k samotnému porodu nebo k porodu placenty. Ale kdo ví o nějakém případu plánovaného porodu s kvalifikovanou PA, který skončil vážnými zdravotními potížemi nebo smrtí?
Sem s ním, prosím, jestli o nějakém takovém víte.
Předchozí