Suzan,jste prvorodička, svěřte se, prosím, odborníkům, tím myslím lékaře a porodní asistentky, dětské lékaře a dětské sestry, zázemí operačních sálů a všeho potřebného pro případ nutnosti. V porodnici mají jistě nesrovnatelně více vědomostí a zkušeností než Vy. Já vidím současný trend domácích porodů jako krok zpět. Dnes jako by každá nastávající maminka byla nucena , aby si přála v porodním plánu něco zvláštního. A tak si přeje třeba rodit doma jen s manželem ( brrrr.,to vidím jako ten nejstrašnější horror), nebo když už v porodnici, tak rodit v nějaké specielní poloze nebo třeba do vody,pak nějaké ( a ne jiné!) chování k novorozenci atd. atd.. Nebo si rozhodně nepřeje nastřihnout hráz - ale vždyť to nic není, a pomůže to dítěti na svět, ale i mamince, protože ten nástřih se snadno zašije, ale samovolné roztržení rodidel na nevhodném místě je daleko nepříjemnější,bolestivější a hůř se spravuje i hojí. Víte,moje maminka ještě rodila své 3 děti doma. Nejstarší zemřelo.Bylo to v době, kdy na vesnici se ještě občas doma rodilo ,s pomocí "báby", ale i příbuzných žen. Myslím, že jí nikdo nepomohl, že moc vytrpěla, a tomu prvnímu dítěti asi ublížili tím, že ho nešetrně vytahovaly, asi se jednalo o nějakou nevhodnou polohu, se kterou si nevěděl nikdo rady. Buďme rády, že dnes už existuje spousta prostředků jak rodičce ulevit a až na vyjímky jich v porodnicích užívají citlivě a správně v zájmu matky i dítěte.Takový citlivě řízený porod za pomoci medikamentů je podle mne nejlepším způsobem, jak přivést na svět zdravé dítě, a o to jde, to bych uvedla já ve svém porodním plánu. Moje dcera porodila plánovaným císařským řezem - ještě že nikoho, ani jí s manželem, nenapadlo říct, že poloha koncem pánevním je taky normální, a že dítě chce porodit "přirozeně".Jsem ráda, že zvítězil rozum, že ona zbytečně netrpěla, a že má nádhernou, zdravou holčičku.
Předchozí