Anno, nejsem prvorodička, pouze pokud otěhotním tak budu. Ještě dítě nečekám. Jen se o alternativní porody hodně zajímám, stoprocentně bych zvolila tuto možnost porodu a pokud bych těhotná byla, budu se o všechny ty věci zajímat ještě hlouběji. Určitě se svěřím porodní asistentce, a pokud ta uzná za vhodné, pak třeba i lékařům, pokud ne, vystačíme si spolu určitě dobře. Porodnice jistě mají spousta vědomostí, ale bohužel jsou z principu proti alternativním porodům, a já s nimi nehodlám o to bojovat. Využiji "přístřeší" porodnice, která je tomuto spíše nakloněna (pokud taková existuje). Záměrně píši, že využiji přístřeší, protože těhotenství (nerizikové) není nemoc, a není třeba léčit, ta porodnice tam bude jen jako určité zázemí pro porod, poté se hodlám co nejrychleji odebrat do svého domovského přístřeší (=domů). Já vidím porod jen s manželem jako krásný a příjemný zážitek (ovšem za předpokladu, že i on je tomu nakloněn a podporuje mě - to ten můj zatím není...). Nejsme donuceny k tomu, přát si zvláštnosti; my si je pouze prostě přejeme, nazýváš-li tou zvláštností přirozený porod. Chceme rodit v jiné poloze než té, která ve většině případů působí jako zastavovač stahů (a tedy je nutno je vyvolávat lékařsky). Mé mamince nástřih pomohl akorát k tomu, že ho celý život cítila (a asi ne příjemně) a teď má problémy urologického rázu. Nástřihu nebo natržení se dá ve většině případů zabránit. Klasická poloha vleže na zádech jej spíše podporuje.
Často říkám, že "přirozeně" dřív rodila každá. Ovšem dnes se k tomu, co bylo běžné dřív, přidala mnohem lepší hygiena a také vzdělanost v této oblasti. Prot si myslím, že reagovat na to slovy "nojo, ale kolik jich taky dřív umíralo?!" je trochu scestné. Dnes je hygiena i tento obor na jiné úrovni.
Že v porodnicích užívají různé prostředky citlivě, o tom si myslím své. (Spíš tedy, že jich užívají přehnaně.)
Také chci, aby moje dítě co nejméně trpělo, chci pro něj to nejlepší. Jen jsem si k tomu zvolila jinou cestu než ty, toť vše.
Předchozí