Já to také vzdávám.Spousta lidí má omezený obzor rozhledu. Hanko, přesně to mě napadlo u čtení tvých příspěvků ;o) Ale než to vzdám ti dám k zamyšlení ještě svůj osobní příklad z mého života.
Když jsem byla podruhé těhotná, chtěla jsem rodit ambulantně. Nesměla jsem se tedy u naší u pediatričky zeptala, zda by byla ochotná se postarat o z porodnice "předčasně propuštěné" dítě. Pediatrička si mne posadila ke stolu a spolu jsme probrali, co a jak se sleduje v nemocnici, jak to nejlíp zařídit v domácích podmínkách a závěr byl, že ona s tím nemá problém, pokud já se na to cítím. Mluvila jsem se soukromou porodní asistentkou, taktéž s ambulantním porodem neměla problém, slíbila mi postarat se o mne i o dítě, znova jsme probraly, co a jak. Mluvila jsem s porodníkem a pediatričkou v porodnici, opět probírání co a jak je potřeba, ale neměli problém. Nakonec jsem v porodnici z osobních důvodů zůstala. Když jsem byla těhotná potřetí, tak zrovna moje pediatrička odešla čerstvě do důchodu, místo sebe našla náhradu. I zeptala jsem se té nové pediatričky - její první reakce byla, že ona o ambulantních porodech nic neví, nicméně nechala si říct, na jaké péči jsme byly domluveny s předchozí pediatričkou. Při další návštěvě mi řekla, že se mi o dítě nepostará, protože novorozenec "prostě patří" do nemocnice, tečka. Našla jsem si jinou pediatričku, ta opět s ambulantním porodem neměla problém (konečně, dostala jsem na ni kontakt jako na lékařku, která je ochotná se postarat o dítě po domácím porodu). Znova jsme všechno probraly, co a jak bude. V nemocnici ani s porodní asistentkou jsem tentokrát nic neprobírala, protože moje volba byla stejná, jako v předchozím případě. Tentokrát jsem ambulantně rodila.
Tudíž moje zkušenost je ta:
Co se pediatrů týká, probírala jsem ambulantní porod se 4 pediatry. 3 z nich (vč. jednoho nemocničního) s ním neměli problém. Pouze jeden z nich se mě snažil přesvědčit, že ambuporod je pro novorozence nebezpečný hazard, ovšem zrovna tento jako jediný z nich s ambulantními porody neměl vůbec žádnou zkušenost.To jenom jako reakce na tvůj názor, že
Výroky typu ,,rodiče mají právo odejít z nemocnice kdy uznají za vhodné´´ mě vede k položení otázky nakolik jsou kompetentní rozhodovat za své dítě bez ohledu na rady a doporučení lékařů. Rodila jsem ambulantně, přesto jsem dala na rady a doporučení lékařů. To, že VŠICHNI lékaři NEMAJÍ stejný názor, není můj problém. Tím spíš mě napadá otázka, čím se (zdraví) novorozenci narození ve Vrchlabí liší od těch narozených v Hořovicích, že jejich "předčasný odchod" vrchlabští lékaři policii a sociálce jako odchod na zdraví a životě ohroženého nenahlašují (narozdíl od lékařů hořovických).
-------------------