Hanko,
tak já osobně mám zahraniční zkušenosti hned dvě. První syn se narodil SC, takže jsme šli z porodnice 5. den po vyndání stehů, to je +/- stejné všude. Druhý syn se narodil naprosto přirozeně v neděli večer, z porodnice jsme šli v úterý odpoledne, tj. asi 42 hodin po porodu. Byli jsme v pořádku já (žádné šití, děloha správně se zavinující...) i syn (prohlídnutý pediatrem, zkontrolované kyčle, očkování proti TBC), kojení nám šlo krásně od první chvíle (stejně jako s tím starším).
V porodnici jsem si první den pěkně odpočinula, ale pak už jsem chtěla domů - nic jsme nepotřebovali, pokaždé, když za námi přišla některá ze sester a ptala se, jen jsem kroutila hlavou - stýskalo se mi po starším synkovi (byla zrovna chřipková epidemie a děti na oddělení nesměly), chtěla jsem být doma, mít své pohodlí, moct si zapnout svůj oblíbený program v české TV kdy chci, jíst nač mám chuť a kdy chci (podotýkám, strava v nemocnici byla výborná, 5x denně). Po prohlídce pediatrem (úterý ráno, cca 36 h poporodu) jsem se ptala, jestli můžeme jít domů - odvětil, že z jeho hlediska ano, pokud mě propustí PA (lékaři se starají jen o ty, které to opravdu potřebují), nikdo mě tu držet nebude. Pouze se musíme ve středu dostavit do porodnice k odběru z patičky. Negativní reverz mi nikdo podepsat nedával, před odchodem za mnou PA přišla se zdravotní dokumentací, celý porod se mnou dopodrobna rozebrala. Dala mi leták s radami, co dělat kdyby a číslem na oddělení, kam se mohu kdykoli obrátit do 14 dnů po porodu. A že se mi sami ozvou ze zdravotní stanice, kam budeme chodit na prohlídky a další očkování. (Ti se ozvali myslím do 5 dnů, sami mi nabízeli příchod sestry domů, pokud bych potřebovala - nepotřebovala jsem.)
Tož tak. Neříkám, že v porodnici bylo špatně (žádné vizity, teploměry) a že bych tam nevydržela, ale PROČ????
Předchozí