Veroniko, nejsem proti porodům doma, ať si každý zvolí. Překvapuje mě ale, že jsi chtěla rodit bez PA; ta je vždy přítomna i u domácích porodů v cizině! Taky z knihy I. Stadelmannové, kterou zmiňuješ, to jasně vyplývá. Jen asistentka je přece schopna rozeznat a vyšetřit, jak porod postupuje, a zvážit další postup (nahřát, ještě ne do vany, už do vany...; ještě netlačit, když to nutí, ale branka ještě není zcela otevřená, nebo už tlačit, atd. atd.) Jak ses chtěla vyšetřovat sama?? Dále se divím, že jsi (zřejmě) nenavštěvovala žádný předporodní kurz, kde by tě informovali o všech podrobnostech kolem porodu a jeho průběhu, nacvičili polohy a postupy, napomáhající otevírání branky, poučili, jak rozeznat pravé kontrakce od "poslíčků" (a jak poslíčky rozehnat, anebo kontrakce naopak posílit), kdy už do porodnice a kdy ještě ne (při jakých intervalech kontrakcí), promítli nějaký film z domácího porodu apod. Dále nechápu, proč jsi nechávala exkurzi v porodnici až na poslední chvíli (a pak už ji nestihla), když všichni vědí, že rodit 14 dní před nebo po termínu je zcela běžné. Zdá se mi to příliš mnoho otazníků, nejasností a neznalostí, na to, že jsi chtěla rodit doma a sama. (Jen pro úplnost: rodila jsem dvakrát v porodnici, kterou jsem si vybrala, porod probíhal dle mých přání a představ, celý ho vedla PA sama, lékař přišel až po akci - zašít hráz. Pohoda.)
Předchozí