To mě baví :-), já teda i když synek byl na láhvi tak jsem taky vstávala každé 3 hodiny. Vlastně i co 2 1/2, měl totiž potíže s příjmem čehokoli a jen v noci, když byl rozepsalý, se dařilo ho nějak nacpat (a nebylo to jen mé zdání, zkoumali na třikrát i ve FN Motol, nakonec sál jen ve spánku).
Jinak ale stojím za tím, že dlouhodobé studie ukazují, že děti alergických matek nijakou extra výhodu z kojení nemají, pak ve věku 7-15 let vycházeli často líp ty nekojené. Ale ve studiích jde o statistiku, tj, jen jak to spíše dopadne, není to verdikt.
A v naší rodině vidím konkrétní problém a rozdíl mezi syny - kvůli malé informovanosti mu bylo jako příkrm podáno normální kojenecké mléko (no z té mojí max. 150-ky denně se kompletně uživit nemohl). Reakce byla během dní (ekzém) a některých věcí se nezbavil dodnes (alergie na bílek - tu kupodivu vyvinul aniž by ho kdy dostal - leda ode mě s MM). Mladší dostal první mléčnou bílkovinu v jogurtu někdy v 9 měsících (vejce jen výjimečně i teď), hodně jsme ho sledovali s reakcemi, byla-li - hned jsme se vrátili k osvědčené potravě a vyšlo to. A to má imunologicky mnohem horší předpoklady (značná IgA a IgG deficience - zděděné po mně). Jinak kojení se u nás nenastarovalo, po SC jsem byla na hranici septického šoku a na nějakou laktaci se moje tělo zcela vybodlo, asi že čisté přežití bylo důležitější - tj. ne že bych nekojení plánovala. Ale mám pocit, že kdyby se to povedlo, asi bychom na tom dne byli s naším mladším hůř. Vzhledem k rodinné i mé anamnéze.
Předchozí