Kdesi jsem tu četla nějaký příspěvek otírající se právě o historii, něco v tom smyslu, že dříve se prostě kojilo a šlo to a jiná možnost nebyla. Nechce se mi to znovu hledat, tak svůj příspěvek k tomuto napíšu až sem.
Tak trošku něco z historie. "Chudák chalupník co živí doma 10, 12 a více dětí" je POHÁDKOVÁ POSTAVA - ve skutečnosti neexistuje. Ano ještě před 100 lety se rodilo tolik dětí, ale velká většina z nich se nedožila 1. narozenin. Ve skutečnosti to bylo jako dnes - v rodině byly tak 2-3 děti (kdo nevěří může si to ověřit na stránkách genealogů - seznam je na http://www.rodopis.cz). A druhá zajímavost: proč vlastně ty děti zemřely? Zvlášť když byly JEN KOJENÉ a to jak se neustále zdůrazňuje posiluje imunitu, chrání před různými nemocemi, je lehko stravitelné atd... (však to všichni známe). Jako příčina úmrtí se uvádí PSOTNÍK - což je nejčastější příčina úmrtí napříč všemi věkovými kategoriemi. O skutečné příčině to mnoho nevypovídá, ale o způsobu ano. Psotník - to znamená že dotyčný zemřel v bolestivých křečích. Z čeho je asi tak malý miminka měly? Že by z MM? Spíš si myslím, že prostě MM nebylo a tak se zkusilo něco jiného - mléko kozí, příp. kravské (v bohatších rodinách), nebo rovnou obilná kaše, nebo cokoliv jiného.
Takže mi z toho vyplývá, že kojení byl zřejmě vždycky problém a jen dnes se z toho dělá věda. Naštěstí už nám děti neumírají, protože máme kvalitní UM. (Poznámka pro rejpalky: Já kojím)
A k tomu množství dětí. Nepište mi sem, že vaši rodiče, či prarodiče jsou z většího počtu dětí. Já mluvím o 19. století a dobách před. První polovina 20. století se tomu vymyká - to skutečně v rodinách bylo více dětí. Jsou to pouhé 2 generace z celkového počtu cca 12 generací (až do současnosti) rodin s jen asi 2-mi dětmi.
Předchozí