Markétě přeji zdravé miminko a co nejméně stresů. Ale úplně s ní nesouhlasím. Různá vyšetření v průběhu i mimo těhotenství tě nikdo nenutí / ze zákona/ absolovovat, až na stanovené /opět zákonem/ vyjímky. Je to tvoje rozhodnutí a tvůj díl odpovědnosti. Ale je celá řada maminek, které toto vyšetření vítají - a nemusí jít nutně o ty, co mají nějakou genetickou zátěž, nebo např. vyšší věk. Já jsem jedna z nich. Prostě jsem to chtěla vědět. Automaticky každá z nás předpokládá, že se jí narodí zdravé, životaschopné miminko. Ale pokud takovým vyšetřením se odhalí nějaké riziko, mám jednak možnost volby a jednak možnost vše promyslet, včetně náročnosti péče o takové dítě.Kdyby se každé poškozené miminko narodilo do láskyplné, pečující rodiny asi by nebylo co řešit. Ale realita je taková, že dost velká část takových dětí "je odložená" a pečuje o ně stát. A možná ani ne proto, že rodina je taková a maková, ale jen a jen proto, že to zdravotní postižení je opravdu takového charakteru, že to doma nejde zvládnout. Nevím, jakou kvalitu života subjektivně ty děti prožívají, nechci si uzurpovat právo rozhodovat o jeich bytí, či nebytí. Ale jsem ráda, že rozhodnout za sebe a za svoje dítě můžu.
Předchozí