Myslím, že se obecně říká, že ČR je velmi štědrá co se možností být doma na MD s dětmi týká. A já jsem ráda.
Líbí se mi možnost, aby si každá matka mohla vybrat, jestli chce zůstat doma s dětmi sama nebo je nechávat buď v jeslích (kterých je ale zoufale málo) nebo si platit paní na hlídání. Mám ale pocit, že po zaplacení hlídání už zbyde totožná částka jako je rodičovský příspěvek, ne-li menší. Já sama jsem se rozhodla být doma s dětmi, ale v žádném případě neodsuzuji nikoho, kdo chce pokračovat v práci/kariéře. Jen bych nedokázala cca roční plačící dítě odevzdat na téměř celý den do nějakého zařízení. Souhlasím s názory pana Matějčka. Do tří let bych v každém případě (pokud by to jen trochu šlo) chtěla být s dětmi doma a zapojovat je do "školkové" docházky postupně. Měla jsem možnost poznat holčičku, které maminka musela bezpodmínečně do práce, jakmile jí byly 3 roky a rovnou na celodenní docházku. Holčičku odevzdávala paní učitelce ve školce uplakanou a bránící se, holčička plakala ve školce celé dny minimálně dva měsíce a maminka potom v šatně taky utírala oči...Za tohle by mi to nestálo. A až bude potřeba se rozhodnout, mám v plánu požádat o rodičovskou dovolenou do 4 let. Opět: aby si, než se vrátím do práce, dítě mohlo na školku postupně zvyknout.
Předchozí