Jsem taky spíš zastáncem toho - zůstat s dětmi na mateřské co nejdéle, pokud to jde. Jsem ale také ráda, že jsou kluci ve věku, kdy nemusím řešit RD. Nevěděla bych totiž pro kterou variantu vyplácení RD se rozhodnout, a to už mám nějaké zkušenosti (nebo možná právě proto), ale představa, že čekám první dítě, nevím, jaké bude, jak bude náročné, jak se bude zapojovat do kolektivu dětí, jak bude zdravé, prostě kdy bude vhodné pro něj nastoupit do školky - o tom abych rozhodovala PŘEDEM, mi přijde hrozně absurdní a nesmyslné.
Když jsme děti s manželem plánovali, ještě možná když byl první syn maličký, myslela jsem, že nejpozději ve třech letech půjdou do školky a já alespoň na částečný úvazek do práce, ale postupem času jsem pochopila, že není kam spěchat. Nástup dítěte ve třech (ale i ve čtyřech) letech do školky není vůbec jednoduchý. Nehledě na to, že pro staršího syna byla školka úplně nevhodná, protože měl úplně jiné zájmy než jeho vrstevníci, i přes to, že jsem měla pocit, že se z něho doma 24 hodin denně zblázním, dnes vím, že nechat ho doma co nejdéle to šlo, bylo pro něj to nejlepší. Co je ale největší problém kamkoli se podívám, s nástupem do školky přicházejí časté nemoce dětí. Ze začátku to u nás u obou dětí fungovalo stylem: 1 týden ve školce, 2 týdny doma, a tak pořád na střídačku. Já mám dodnes nepřekonatelnou hrůzu z toho, když mám zaměstnavateli oznámit, že je jedno z dětí zase nemocné a musím s ním zůstat doma, protože nemáme fungující babičky ani jiné hlídání. Manžel je ve firmě naplno vytížený a jelikož je hlavním zdrojem příjmů, starost o děti je především na mně. Teď už kluci jsou schopni zůstat kratší dobu doma sami, ale ve třech-čtyřech letech to byl nepřekonatelný problém. Vůbec se zaměstnavatelům nedivím, že nechtějí zaměstnávat matky s malými dětmi. První dva roky po mateřské nebyl jediný měsíc, který bych odchodila do práce celý. Byla jsem z toho ve velkém stresu, pracovala jsem v malé firmě, kde byl problém, aby za mne neustále dělal někdo mojí práci.
Je to takový začarovaný kruh, nicméně když se k němu přidá ještě nový systém RD, přijde mi to jako úplná katastrofa. Nemůžu se zbavit dojmu, že nový zákon vymyslel opět nějaký chlap od stolu. Jak můžu vědět co bude rok nebo dva dopředu?
Předchozí