Suzann, já nevím, jaký systém je v GB teď (podle mě takřka žádná mateřská) a jaké velké jsou změny v souvislosti se zavedením "prorodinné politiky" zmiňované královnou. Zato je jasné, že v ČR je to zatím jednoznačně zaměřené na to, aby matky do práce nechodily, protože matkám (a někdy i tatínkům), které nemají hlídací babičky či dostatek peněz na soukromé hlídání (a to je velmi drahé)či možnost pracovat z domova vlastně neumožňuje pracovat do tří let věku dítěte a později pouze s dost velkými komplikacemi. Já osobně jsem na tom dobře,protože když byl prcek hodně malý, mohli jsme si dovolit zaplatit hlídací tetu. Pak jsem změnila zaměstnání, hlavně proto, že se mi trochu zpřeházely priority, podařilo se mi získat částečný úvazek a malý nastoupil ve dvou a půl letech do jeslí (jediné státní jesle na Praze 8). Teď je ve školce, ale nebýt toho, že mám stále částečný úvazek, flexibilní pracovní dobu,možnost pracovat z domova a manžela, který (pokud je v Praze) si může pracovní dobu uzpůsobit a tetu, která celkem ochotně pomáhá, nevím, jak bych to dělala. Plný pracovní úvazek se standardní pracovní dobou se v Praze absolutně nekryje s otevírací (spíše zavírací) dobou školek, pokud jde o děti do tří let, státní jesle jsou vyjímkou a soukromé jsou prostě hrozně drahé. Takže velká část matek prostě možnost výběru nemá - musí zůstat doma, ať chtějí nebo ne.
Předchozí