Ahoj, v Dánsku je to porád stejný. Dcery jsou narozené v 1994 a 96 a obe sly az ve trech letech do skolky a co jsem si vyslechla od dánských príbuzných (jak je chudáky diskriminuji) je nepublikovatelne. Dneska se situace trosku zmenila a materská zacíná cca 4 týdny pred porodem a koncí zhruba za rok. Nicmáne pro rejpaly: ano zena muze zustat doma na materské bez penez pokud je carodejka a dokáze vyzít z 0, protoze normální dánská (a i svédská)rodina funguje tak, ze jeden plat jde na bydlení, hypotéku, pojistení, event.auto a z druhého se jí, satí atd. Já jsem pred lety byla doma na materské, protoze jsem si myslela, ze je to pro deti lepsí nez jesle, ale uz bych to znovu zazít nechtela. 2deti+2dospelí si za 3,000 ddk opravdu nevyskakují. A to bylo co nám po zaplacení pidi bytu v zapadákove, hypotéky, pojistení atd. zbylo na jídlo, osacení a vybavení 2 mimin. Za peníze z prodeje auta jsme koupili nejnutnejsí a nejlevnejsí vybavení bytu. Dneska jsme uz nekde jinde, oba máme slusné zamestnání, vlastní domecek a auto a i jsme premýsleli o tretím díteti, ale ekonomicky to nezvládáme a tak zustaneme u dvou. Uz jenom, ze bych zustala pár mesícu doma na materský by nám udelalo kráter do rozpoctu a to nepocítám, ze nám dneska zbývá neco kolem 9.000 na beh domácnosti (jídlo, oblecení atd) a jak bych z toho zaplatila jeste jesle (2500-3500ddk/mesícne) a uzivila o krk navíc netusím.
Předchozí