Mila Stepanko, prubeh vaseho tretiho porodu byl velmi prijemny a klidny. Preji ho vsem maminkam rodicim doma ci v porodnici. Sve deti jsem rodila v Kanade. Porod prvniho ditka byl vyvolan oxytocinem, jelikoz jsem mela nedefinovatelne bolesti "asi" zlucniku. To jsem si myslela, ze rodim ukazkove a bez bolesti. Bez nastrihu, bez holeni, bez klystyru (telo si udelalo poradek samo pred odjezdem do porodnice). Natrzeni bylo minimalni a rychle se zahojilo. U porodu byl manzel a porodni asistentka, ktera mi chodila do sprchy (kde jsem prosedela 2.5h) merit tep miminka a muj tlak. Tim, ze mi byl porod vyvolan, trval od zacatku kontrakci celych 8 hodin. 18 hodin po porodu jsme sli domu, jak je zde zvykem. Druhy den prisla vzit sestra krev z paticky na testy a pozeptat se na nase otazky. Mela jsem problem s kojenim, odsavala jsem mleko 9 mesicu a syn pil jenom z lahve. Druhy porod byl uzasny. Kontrakce zacaly v noci, rano prijela tchyne hlidat synka, ja sla na prochazku s manzelem, se synem jsme sedeli ve vane, a kdyz uz jsem nemela silu ukladat slozene pradlo :-), manzel me donutil zavolat memu gynekologovi, ktery byl nachystany k porodu prijet (gynekolog je zaroven vasim porodnikem, pokud to cas dovoli)a vydali jsme se na cestu. Za pul hodiny jsme byli v porodnici (ja otevrena na 6cm) a za hodinu byla dcera na svete. To jsem jeste stihla pulhodinovou sprchu a pulhodinovy prijem s ruznymi vysetrenimi a napichnuti zily s antibiotiky kvuli BTS. Tomu jsem se chtela vyhnout, ale pro zdravi miminka jsem se nesnazila. Porod byl opet bez nastrihu, holeni a klystyru. S dcerkou nas propustili tentokrat "az" za 24h po porodu a doma se rozjela mirna novorozenecka zloutenka, ktera se tady v nemocnici neresi. Kojeni bylo take problematicke (malo mleka), ale kojim dodnes, kdy cekam sve ctvrte (a doufam, ze ne posledni) dite. Muj gynekolog porod nestihl, prisel me navstivit az hodinu po porodu a potrasl rukou. O nase treti detatko jsme prisli na zacatku ctvrteho mesice a me nynejsi tehotenstvi je brano jako rizikove. Pro pristi porod jsem si vybrala porodnici v jinem meste, ktere je pouhych 30min od naseho domu (coz neni zde v provincii Alberta zvykem, od mesta ke mestu je to dal nez v Evrope) a muj gynekolog je ochoten me i tam odrodit (ovsem, pokud to stihne). Na svuj pristi porod se velmi tesim, i kdyz mam respekt ze vsech moznych komplikaci! V hlave si pohravam s myslenkou rodit doma, ale manzel by asi nebyl tak uvolneny, jako v porodnici, kde je nam k dispozici lekar a por. asistentka. Zde v Kanade je porod doma velmi bezny, castejsi je u vicerodicek a take u zen, ktere rodily prvni ci i druhe dite cisarskym rezem. Vsechny obdivuji a verim, ze bych tohle take zvladla. Moje babicky obe rodily svych (dohromady) 10 deti doma a vse probehlo v poradku. Nechci timto ale michat "dnes" a "vcera", kdy lekarska pece byla na jine urovni. Mam respekt k zenam, ktere se citi byt natolik silne a porodit v domacim prostredi, mam respekt i k zenam, ktere se oddaji odbornemu personalu. Zalezi vzdy na situaci, moznych komplikacich a pocitu zeny! Nesudme tudiz ty, co se rozhodnou jinak nez my. Stepanko, drzim Vam palce s vychovou Vasich deti a doufam, ze v dalsich letech se procento zen, jako jste vy, rozhodne zvysi! A jak rekl Vas manzel, porod neni nemoc, je to jen prirozeny prichod cloveka na svet!
Předchozí