Papinko, celkem mám představu, jak funguje schvalování léků (studovala jsem to), nicméně u některých přípravků je takový tlak k časnému uvedení na trh, že se nečeká třeba pět let na dlouhodobé účinky, ale schválí se s tím, že se sledují dodatečně - třeba konkrétně Gardasil. A teď babo raď - není to randomizovaná studie, hlásí se reakce po vakcinaci, některé zahrnují úmrtí, paralýzu, některé jen menší obtíže. FDA sice prohlásí, že nesouvisely s vakcinací, ale s čím souvisely, už nedodá, navíc - jak to leckdy poznat? I v FDA jsou jen lidé a lidé jsou úplatní ... Gardasil je v módě a za ty peníze stojí ... v tomhle případě jsem ráda, že moje dcery mají ještě cca 10 let na to, abych se rozhodla, a do té doby bude snad známo víc, aspoň doufám.
K nežádoucím reakcím vůbec - hodně se mluví o tom, že třeba MMR vakcinace spouští různá onemocnení, zejména neurologického rázu. A teď opět, babo raď - ukázaly by se někdy později, nebo ne? To už nikdo nezjistí, a zájem udělat studii, která by srovnávala děti očkované v roce a půl a děti očkované třeba až ve třech letech, ten tu moc není - resp. není ze strany těch, kteří na to mají peníze.
Upřímně, když jsem viděla, co udělala MMR vakcinace s moji dcerou, ani se nedivím, ona to naštěstí přežila "jen" s hnusným tři týdny trvajícím průjmem a zvracením, které v tom oslabení chytla. Té druhé se to zatím snažím posunout blíž k druhému roku, i když zatím všechna očkování snáší celkem dobře.
Předchozí