Majo, "line, genialni deti", to je presne ono. Preco by vlastne mali byt ine? Ved to, co sa od nich ocakava, to zvacsa zvladavaju bez vyvynutia usilia. Ja som nic nerobila az po maturitu. Ze sa treba ucit, na to som prisla na VS pri prvom skuskovom. Dost ma to zarazilo a ucit som sa nevedela. Neefektivne obdobie. Naucila som sa to az asi o 15 rokov neskor, na dalsej VS. Takto by som rozhodne nechcela, aby moje deti absolvovali vzdelavanie. Dnes si hovorim, ze potencial, ktory som dostala, nebol zhodnoteny. Chcela by som, aby nielen preplavavali s hodnotenim, ktorym zalepia oci vsetkym dospelym, ale aby sa aj rozvijali v rozsahu, aky dostali do vienka. Na to ma kazdy clovek pravo. 13-roznu dceru som snad nikdy nevidela ucit sa. Ked sa mala pripavovat na prijimacky na 8-rocne gymnazium a nevenovala sa tomu, manzel to komentoval slovami - "ak tie prijimacky neurobis, bude to zasluzene". Ako to dopadlo? Bola 2. zo 132, brali 60. Zas bezpracne. A o rok na to, po prestupe na inu skolu kvoli stahovaniu,... musela v lete absolvovat dodatocnu skusku, pretoze ani prstom nepohla a neurobila si elementarne povinnosti nutne ku klasifikacii. Co robi dnes? Nic. Slubeny pocitac za same jednotky nebude, ucit sa jej nechce, vzdy zahlasi, ze i tak to vie a zda sa, ze na vyznamenanie to postaci aj bez ucenia, takze bude stipendium. Dobry vysledok, preco by sa namahala viac? A jedneho dna ju zivot dovedie do situacie, ktora nebude takto zadarmo a bude potom vediet zabojovat a pracovat aj ked sa jej nechce, nebavi a nedari sa?
Předchozí