| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Přidat názor k článku "Příliš" chytré děti

Danielo, ja som sice pri nastupe do skoly nevedela citat a pisat a zrejme ani vynimocne pocitat. Ale tiez som dlhe roky nerobila nic, lebo nebolo treba. Do skoly som chodila, lebo sa to tak robilo. A ak sa obcas pritrafilo nieco zaujimave, tak som to zhltla. Ale to bolo prilis zriedkavo. Ja by som brala vsetky aktivity rozvijajuce myslenie, predstavivost, logiku, vytvaranie niecoho, preskumavanie, ako co funguje, rozoberanie, hladanie pricipov, technika, stroje, pristroje, abstrakcia az po konktretnom priklade. Najzabavnejsie, k comu som sa sama prepracovala bolo pocitat priklady z matiky. Syn napriklad robi experimenty vsetkeho druhu, vsetko rozobera, skuma zvnutra. Samozrejme ma to druhu stranu, pamat mam zufalu, takze az do maturity - vratane - som si vsetko odvodila. Vtedy mi nesvitalo, preco ma za to odvodenie vzorca na maturite pochvalili, moja priprava na maturitnu skusku pozostavala asi z 2 hodin, kedy som si precitala vypracovanu pripravu dobrej duse z ucnovky. Jemu to postacilo na stvorku. Zato o slovenskych a ruskych spisovateloch som nevedela nic. Aj pri velkom usili mi to v hlave neostalo. A fyzike som sa venovala s potesenim.

To nie je univerzalny navod. Spoluciacka, ktora do nasej triedy pribudla v maturitnom rocniku by na predchadzajucej skole nepresla z matiky. U nas ju nevedela lepsie, ale bola ina konstelacia - v jej prospech. Dnes je z nej celkom znama slovenska spisovatelka, len zasnem, kolko knih napisala a uspesne sa predava. Uz vtedy zila vo svojom vysnenom svete inde ako my.

A iny priklad, nasa gymnazialna trieda bola spolovice sportova. Aby mohli byt sportovci v stredisku vrcholoveho sportu, museli podavat sportove vykony i nejake povinne skolske. Sport ich vytazoval dost intenzivne, niektorych spickovych sme v skole stretavali len obcas. Tomu vzdelavaniu, ktore sme my podstupovali vela nedali. Ked som hladala kontakty na stretavky, zadala som ich mena do vyhladaca a sypali sa stranky, kde sa o tych hviezdach pise.

Vychadza mi z toho induvidualny pristup, mensi pocet deti v triedach, aby vysiel nejaky cas na rozvoj toho, co prave ten jednotlivec potrebuje.

Dcera na Budanke nie je rovnaka ako ostatni. Rozdiel oproti predchazdajucej skole je v tom, ze predtym bolo 29 deti nejakych podobnych (myslim tym, ze rozdiely medzi nimi boli menej vypukle a ucitel mohol ist s vacsinou rovnakym tempom a bolo to primerane) a 1 uplne mimo. Teraz je v triede, kde ich myslim 18 a kazdy je nejaky iny. A jej ta inost zrazu nerobi zdaleka taky problem. Byt inym je tak normalne, ze to nevylucuje z kolektivu a ona uci sa nazivat s tou roznostou. Medzi nadanymi detmi je vyssie percento deti s poruchou pozornosti, roznymi dis...., autisti a podobne (podla slovenskych vyskumov viac lavakov).

Předchozí 

Tip: Chcete uveřejnit zajímavou informaci také na hlavní straně Rodina.cz?
Autor příspěvku: NeregistrovanýRegistrovaný
Jméno: (třeba :Lenka Nová, tři dospívající dcery)

E-mail (nepovinné)

Upozornění: u příspěvků neregistrovaných uživatelů jsou zveřejňovány IP adresy. Vaše IP adresa je 10.80.2.253
Název:

Text:

Pokud nejste robot, odpovězte na otázku: 0+8= 
:-) ~:-D ~;) ~;(( ~:( ~k~ ~j~ ~f~ ~g~ ~Rv ~R^ ~s~ :-© ~l~ ~m~ ~n~ ~o~ ~p~ ~q~ ~2~ ~t~ ~v~ ~w~ ~x~ ~y~ ~z~ ~a~ ~b~ ~c~ ~d~ ~e~ ~h~ ~3~ ~4~ ~5~ ~6~ ~7~ ~8~ 
Pravidla diskuzí:
Je nepřijatelné vkládat příspěvky, které jsou neplacenou reklamou (chcete-li reklamu, kontaktujte redakce@rodina.cz), které jsou urážlivé, vulgární, rasistické nebo v rozporu se zájmy serveru Rodina.cz. Redakce si vyhrazuje právo takové příspěvky odstraňovat.

Přečtěte si pečlivě úplná pravidla diskuzí.

(C) 1999-2018 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.