| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Přidat názor k článku "Příliš" chytré děti

Souhlasím, Petře. Podle vlastní zkušenosti je to tak, že dítě, které se extrémně liší od ostatních, do kolektivu zapadne jen velmi těžko. Několik let jsem se snažila staršího syna (8 let, 4.třída) zařadit co nejlépe do školského systému, stálo nás to spoustu sil, vyřizování, psychologických testů, bojů s neoblomným školským systémem - školky vůbec nevyhovovali, kvůli věku byl problém nastoupit do školy dříve atd., nakonec díky úžasnému panu řediteli a výborné paní učitelce se spousta věcí podařila, i když jsem přesvědčená, že speciální škola nebo třída by byla daleko větším přínosem. Byli jsme ale kvůli dojíždění nuceni změnit školu. Syn kupodivu - i když změny přijímá většinou velmi těžce - si zvykl rychle a dá se říct, že je spokojený, resp. nestěžuje si. Vědomosti, které jsou nad rámec běžného učiva, získává sám doma, jen je mi smutno, když si chvílema uvědomím, jak daleko by mohl pod odborným vedením být. Ta lehkost učení a zájem, které teď má, je obrovský hřích nevyužít. Nicméně po několika letech boje jsem si oddychla. Bohužel ale jenom na chvíli.
Mladší syn (7 let, 2.třída), který donedávna nevykazoval žádné zvláštní známky nadání (nebo jsme si toho jen nevšimli?) má najednou velmi podobné problémy jako jeho bratr, umocněné ještě vlastnostmi, jako vznětlivost, impulsivnost, tvrdohlavost. V reálu to znamená, že se o některých úkolech s učitelkou dohaduje a odmítá je dělat (např. kreslit na hodinách čtení, když čte velice dobře s porozuměním a čtení ho baví, postup výuky ho ale od oblíbeného předmětu spíš odrazuje), svojí povahou "co na srdci, to na jazyku" popuzuje učitelku proti sobě, už si na něj zasedla, na hodinách matematiky se nudí - doma radí při úkolech bratrovi a ve škole je nucen znázorňovat příklady typu 20+5 - často malováním, které nesnáší. Učitelka bohužel na moje (velmi jemné a taktní) upozornění a prosby o individuální plán nereaguje, i když slíbila , že mu bude dávat úkoly navíc, tak od syna se dozvídám, že když má hotovou práci, pomáhá s příklady ostatním dětem ve třídě. Bohužel v našem okolí není speciální škola ani třída pro nadané děti, vesměs jsou tu školy spíš horší než je ta naše.
Já jsem teď na velkých vahách, jestli se mám znovu pouštět do známého kola - psychologové, vyšetření, přesvědčování učitelky, ředitelky, nebo to mám nechat plavat... Nevím, jestli najdu sílu, času je teď při práci taky míň, z pedagogicko-psych.poraden nemám dobré zkušenosti (pro školu je směrodatný posudek jen od příslušné PPP), je to běh na dlouhou trať a vzávěru je všechno v rukou jedné učitelky.
Takže zase jsem dospěla k závěru, že od dob mojí docházky do školy se vůbec nic nezměnilo.

Předchozí 

Tip: Chcete uveřejnit zajímavou informaci také na hlavní straně Rodina.cz?
Autor příspěvku: NeregistrovanýRegistrovaný
Jméno: (třeba :Lenka Nová, tři dospívající dcery)

E-mail (nepovinné)

Upozornění: u příspěvků neregistrovaných uživatelů jsou zveřejňovány IP adresy. Vaše IP adresa je 10.80.2.253
Název:

Text:

Pokud nejste robot, odpovězte na otázku: 3+2= 
:-) ~:-D ~;) ~;(( ~:( ~k~ ~j~ ~f~ ~g~ ~Rv ~R^ ~s~ :-© ~l~ ~m~ ~n~ ~o~ ~p~ ~q~ ~2~ ~t~ ~v~ ~w~ ~x~ ~y~ ~z~ ~a~ ~b~ ~c~ ~d~ ~e~ ~h~ ~3~ ~4~ ~5~ ~6~ ~7~ ~8~ 
Pravidla diskuzí:
Je nepřijatelné vkládat příspěvky, které jsou neplacenou reklamou (chcete-li reklamu, kontaktujte redakce@rodina.cz), které jsou urážlivé, vulgární, rasistické nebo v rozporu se zájmy serveru Rodina.cz. Redakce si vyhrazuje právo takové příspěvky odstraňovat.

Přečtěte si pečlivě úplná pravidla diskuzí.

(C) 1999-2018 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.