Ačkoli v principu souhlasím s Jenou (i s Lízou), musím tohle trochu upřesnit. Mezi testy IQ jsou rozdíly. Test Menzy je specifický a je nastavený tak, aby IQ 130 + odpovídalo 2 % populace. Zároveň je to test neverbální a měří de facto schopnost logického uvažování v prostředí grafických (+matematických) podkladů (nevím, jestli se vyjadřuju teď úplně správně). Dělala jsem kdysi standardní test u psycholožky, vyšlo mi x. Dělala jsem test Mensy a vyšlo mi o 30 bodů méně! I kdyby to byla klesající inteligence vlivem staroby, 30 bodů je velký rozdíl. Ty testy byly prostě odlišné.
Manžel byl členem Mensy, jejich testy udělal s přehledem, má snad něco mezi 140 – 150. Problémy v sociální oblasti má nepatrné, jeho vtipy (myslím improvizace) jsou v 90 % skvělé, v 10 % úplně blbé. Komunikuje dobře, jsem si skoro jistá, že dlouholeté soužití s prosťáčkem mu v tom výrazně pomohlo. Písemný projev má ale stále špatný, něco jako motivační dopis před cestou do ciziny mu musím psát já – píše prostě kraviny. Anglicky moc neumí a není schopen se naučit. Prostředí Mensy zná, s předsedou se zná dlouhá léta, ale naše děti by na gymnáziu Buďánka viděl velmi nerad (Zatím to ostatně vypadá, že to ani nehrozí...)
Předchozí