Pokud mi je znamo tak v bezne ceske skole je prez 20 deti na tridu a jeden pedagog. A pokud tvrdite neco jineho tak asi ziju v jinem state nez Vy. Takze to co popisujete je specialni skola anebo alespon specialni trida.
Je to normální základka pro normální děti ;o) První třídy mívají do 20 dětí, protože původně tři třídy se ve druhé třídě sloučí do dvou. Pokud se nemýlím (resp. pokud nedošlo ke změně vyhlášky, kterou mám právě otevřenou), tak třída má mít v průměru minimálně 17 a maximálně 30 žáků, přičemž jak vyplývá ze školského zákona, zřizovatel může povolit výjimku směrem nahoru i dolů do 4 žáků. No, teoreticky u nás ani tu výjimku povolovat nemusel, protože v průměru to těch 17 dětí na první ročník vyjde ;o) Zrovna tak ze školského zákona může ředitel i běžné základní školy zřídit i v běžné třídě funkci asistenta pedagoga, pokud se ve třídě vzdělává dítě se speciálními vzdělávacími potřebami. Pokud se jedná o dítě se zdravotním postižením a zdravotním znevýhodněním je nezbytné vyjádření školského poradenského zařízení.
Jak to chodí na jiných základkách, to netuším - moje dítě chodí jenom na jednu ;o) Shodou okolností mi do oka padla ta, co je nejblíž našemu bydlišti, takže jsem další školy neobcházela a nezjišťovala. Každopádně s integrací dítěte s DS do běžné třídy se tam neděje nic, co by bylo v rozporu se školským zákonem, vše může při dobré vůli zúčastněných fungovat i v normálních základkách. A ano, je to i o penězích, protože asistent pedagoga a snížený počet žáků ve třídě je určitě finanční mínus, které musí zřizovatel pokrýt.
Předchozí