| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Přidat názor k článku "Příliš" chytré děti

Jestli jste to pochopila tak, že ostatní ";jsou něco míň", tak jste chápala špatně. Prostě umí něco jiného. Víte, já kdysi pracovala jako vychovatelka u dětí v pomocné škole (8-letá docházka, po ní má dítě umět číst, psát malá a některá velká písmena a scítat a odčítat do 20. Bohužel ne každé to zvládne), pracovala jsem u romských dětí a měla jsem možnost poznat děti idiotické a kretenické - to není nadávka, ale odborné psychiatrické označení pro nevzdělavatelné děti nebo děti na samé hranici vzdělavatelnosti, případě vychovatelnosti. Můžu proto srovnávat a hodnotit, co dítě může, ale třeba nechce, jestli mu rodiče péči dají nebo nedají. Je mi vždycky neskutečně líto, když vidím chytré dítě, které rodiče zanedbali. Víte, kopat kanály může opravdu úplně každý, ale ne každému bylo shůry dáno a pak je neskutečná škoda jeho talent a nadání zahodit. Když budou chyrří kopat kanály, dostaneme se tak leda na úroveň rozvojové země. Proto si vážím všech rodičů, kteří nelitují prostředků a třeba si sami utáhnou opasky a dají všechny možné a dostupné prostředky do vzdělání svých dětí.

Mám privátní patronát nad 9-letým vietnamským chlapcem. Jeho maminka se sice česky domluví, ale chlapci chybí znalost českých a evropských reálií. Nemá mu je kdo dát. České dítě se doma od rodičů dozví, kdo to je Josef Lada, Mikoláš Aleš a další, zná pohádky a dětské veršovánky. Ten můj Vietnamec jedl vánoční cukroví poprvé v 6 letech, kdy mu ho dala ochutnat učitelka ve škole, jeho maminka letos na Vánoce, kdy jsem jim ho dala já. Když jsme ho vzali na výlet do jeskyně, nevysvětlil doma vůbec, kde byl, ve slovníku to slovo nebylo, a tak jeli za týden s rodiči na výlet ještě jednou. Řadu věcí, které české děti znají, nikdy neviděl, navíc musí rodičům tlumočit, protože on česky umí velmi dobře. On napíše diktát z češtiny na jedničku, další hoch, co ho máme doma - 16-letý student střední školy - napíše stejný diktát na trojku. Měl ale smůlu, jeho rodiče u něj na vzdělání zrovna dvakrát nedbali. Přesto to jsou oba kluci chytří a šikovní a oba bych je ráda jednou viděla na vysoké škole. Myslíte, že je to špatně, když chci, aby z nich něco bylo?
Tož asi tak.

Předchozí 

Tip: Chcete uveřejnit zajímavou informaci také na hlavní straně Rodina.cz?
Autor příspěvku: NeregistrovanýRegistrovaný
Jméno: (třeba :Lenka Nová, tři dospívající dcery)

E-mail (nepovinné)

Upozornění: u příspěvků neregistrovaných uživatelů jsou zveřejňovány IP adresy. Vaše IP adresa je 10.80.2.253
Název:

Text:

Pokud nejste robot, odpovězte na otázku: 3-2= 
:-) ~:-D ~;) ~;(( ~:( ~k~ ~j~ ~f~ ~g~ ~Rv ~R^ ~s~ :-© ~l~ ~m~ ~n~ ~o~ ~p~ ~q~ ~2~ ~t~ ~v~ ~w~ ~x~ ~y~ ~z~ ~a~ ~b~ ~c~ ~d~ ~e~ ~h~ ~3~ ~4~ ~5~ ~6~ ~7~ ~8~ 
Pravidla diskuzí:
Je nepřijatelné vkládat příspěvky, které jsou neplacenou reklamou (chcete-li reklamu, kontaktujte redakce@rodina.cz), které jsou urážlivé, vulgární, rasistické nebo v rozporu se zájmy serveru Rodina.cz. Redakce si vyhrazuje právo takové příspěvky odstraňovat.

Přečtěte si pečlivě úplná pravidla diskuzí.

(C) 1999-2018 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.