Nevím, asi stále něčemu nerozumím, opravte mě prosím, pokud se mýlím. Dosud jsem se domnívala, že mléko nám příroda dala, abychom jím krmily svá mláďata, dokud to potřebují. Tedy klidně i v předškolním věku. Normální zdravé dítě se separuje samo v závislosti na stupni dosaženého vývoje. Co k vývoji potřebuje, není žádné vedení k samostatnosti, ale naše bezpodmínečná láska, péče a pocit bezpečí. Má osobní zkušenost je, že čím více jsem se (jako mladá a promiňte blbá matka) pokoušela poroučet větru, dešti a "vychovávat k samostatnosti" svou nejstarší dceru, tím byla závislejší. Našeho benjamínka v 21 měsících kojím dle potřeby několikrát denně, věnuji mu veškerou péči, kterou potřebuje, vůbec se nestarám o to, zda je dostatečně samostatný a (světe, div se) on je samostatný, až mě to často překvapuje. A mezi námi, svou samostatností a vyspělostí překvapuje každého, kdo ho pozná.
Mimochodem, pokud jde o kojení, ještě jsem neviděla krávu, která by prohlásila, že v 6 měsících už je toho dost a začala krmit své mládě upraveným mlékem od kozy nebo jiné savčí samice. Zatímco nám něco podobného připadá kupodivu naprosto normální a pozastavujeme se nad matkami, které krmí své dítě vlastním mlékem ve věku, kdy ještě mléčnou stravu evidentně potřebují.
Předchozí