V situaci v ČR a ve světě vidím ještě jeden rozdíl, a to ten, že v ČR je mnohokrát větší návštěvnost lékařů a s tím je podle mě spojeno i vysoký počet žen na rizikovém těhotenství. Tohle říkám jen z vlastní zkušenosti - když jsem přišla k doktorce s tím, že jsem těhotná, hned se mě ptala, jestli chci napsat riziko. Tak jsem se vyděsila, proč jako, a ona že nic, že se jen ptá... U nás v práci není zvykem chodit na riziko, ale třeba moje máma jako zdravotní sestra říká, že jakmile někdo u nich zjistí, že je v jiném stavu, okamžitě si nechává psát riziko. Dřív se těhotné sestry dávaly do ambulancí, recepcí nebo na kartotéku, dnes jdou na riziko. A důvod? "Když mi to napíšou, tak proč bych toho nevyužila..." Myslím, že domácí porod mladé zdravé rodičky, která se zdravě pohybuje a funguje až do porodu je v pohodě, ale porod někoho, kdo proleží těhotenství před TV, je jiná věc... V cizině se běžně chodí do práce skoro až do porodu, těhotenství tam není vnímáno jako nemoc. Proto si myslím, že Britky, Němky, Holanďanky, Izraelky a já nevím kdo ještě je prostě tělesně "vymakanější", když jde rodit... Uznávám ale, že ženy, co se v ČR rozhodnou pro domácí porod, jsou jiné než většina... I když taky znám jednu domarodku, která byla od druhého měsíce na riziku, protože jí přišlo škoda toho nevyužít, když jí to doktorka nabídla...
Předchozí