Myslím, že mezi světovou a českou statistikou by byl rozdíl kvůli tomu, že v Čechách je mnohem větší návštěvnost lékařů a s tím podle mě souvisí i velký počet žen na rizikovém těhotenství. Když jsem přišla doktorce oznámit, že jsem těhotná, zeptala se mě, jestli chci na riziko. Já jsem se vyděsila a ptala jsem se proč, a ona na to že se jen ptá. U nás v práci nebylo zvykem chodit na riziko, ale moje máma je zdrav.sestra a říká, že jakmile sestřička zjistí, že je těhotná, okamžitě jde na riziko, protože jí ho napíšou (a to i mladé, zdravé holky). Dřív šla těhotná sestra na ambulanci, na recepci nebo do kartotéky, dnes už se prý ani nešijí těhotenské uniformy... V zahraničí se běžně chodí do práce až skoro do porodu. Myslím, že Němky, Britky, Holanďanky, Izraelky a já nevím kdo ještě jsou celkově fyzicky "vymakanější" když jdou rodit. Domácí porod ženy, která až do porodu normálně funguje, je asi v pohodě, ale domácí porod někoho, kdo stráví půl roku před TV a má všechny svaly jak máslo mi nepřijde úplně dobrý nápad... Uznávám ale, že ženy, co se rozhodnou rodit doma, jsou jiné než většina. I když taky znám jednu domarodku, která byla od druhého měsíce na riziku, protože jí přišlo škoda toho nevyužít, když jí to doktor nabídnul.
Předchozí