Co se týče kvality půdy, musím souhlasit. My ekologičtí zemědělci jsme bohužel dědici velkých družstev, které to až do 90.let řešily "po svém". Vyčištění půdy trvá dlouho předlouho, ale jaké jiné řešení se nabízí, než to co nejdříve začít dělat jinak? Zemědělské postřiky se používaly či používají asi všude, kde mají za to, že se zelenina dá vyrábět - takže to není jen otázka ČR, na západě mají jen trochu náskok. Myslím si, že biozelenina není zárukou absolutní kvality, ale je to o poznání menší zlo, než zelenina přímo stříkaná, a to mnohokrát. Při nákupu biozeleniny máte přinejmenším jistotu, že byla pěstovaná na pozemku, který je už minimálně 2roky bez postřiku (přechodné období), a tak už se přeci jen nějaké herbicidy vyplavily. Navíc si v té zvýšené ceně (která opravdu není nijak závratná) připlácíte nejen za to, co momentálně
sníte, ale i za to, jak vypadá naše krajina a co budou jíst vaše děti za 50 let. Uf, takhle to zní strašně propagačně, ale nevím, jak to líp vysvětlit :o) Takže se omlouvám... Ale prostě mi přijde, že se lidé hodně zajímají o to, co právě teď konrétně dostanou (či spíš nedostanou) za svoje peníze k jídlu, ale málo o to, co je z dlouhodobého i principielního hlediska lepší. Samozřejmě to chápu, ale kvality biozeleniny prostě netkví jen v tom, co sníme.
Předchozí