Mám za to, že tresty tu máme už dost dlouho, ale moc toho neřeší. Zničit zdraví člověku a jít si sednout na dva roky k televizi za mříž a pak "s čistým kontem" pokračovat, evidentně nic neřeší. Byla bych pro to, aby pachatelé museli nést následky. Takhle ať už zpronevěří miliardu, nebo znásilní dítě, jdou si na pár let sednout. Byla bych pro to, aby museli pracovat a finančně (!!!) se osobně účastnit na nápravě svých činů (jinak to nejde - alespoň mne to momentálně nenapadá). Čili ti co vytunelují nějaké peníze, by je museli sami splácet (ne že si dva roky posedí a pak odjedou na Kanáry ke svým milionům), a to už i ve vězení - tím, že by tam povinně pracovali (a vydělali by si tam i na stravu a náklady). A to samé třeba i po propuštění, nějakou část svých příjmů by odváděli. To samé i u násilníků - stanovit odškodnění oběti, popř. její rodině a povinnost pachatele toto splatit.
Odnětí svobody ne indiferentní trest, který člověka k uvědomění si svého přečinu nikterak neponouká, uvěznění není následek související s činem. Vyvolává to zdání, že když si za peníze daňových poplatníků, (tj. i za peníze svých obětí!) odsedím svých pět, je vše v pořádku a to co jsem udělal je tím odčiněno.
Předchozí