To, co píšete o farmě z Břestu, mě trochu překvapuje. Manžele Vymětalovy osobně neznám, ale vím, že se ekofarmaření věnují už dlouho. Jsou to ale starší lidé z vesnice, a u těch někdy bývá jistá uzavřenost typická. Většina mladších nebo začínajících zemědělců je ale moc ráda, když zákazníci přijedou přímo na farmu a podívají se, jak se taková biozelenina pěstuje. My třeba určitě budeme chtít pořádat různé akce pro maminky s dětmi z okolí, např. u příležitosti sklizně brambor apod., aby se k nám podívalo co nejvíde lidí. Většina farem také umožňuje, aby k nim kdokoli přijel a za 6hodin práce denně u nich bydlel a jedl (na maminky s dětmi samozřejmě nároky tak vysoké nejsou, něco třeba můžou odpracovat tatínci a může to být netradiční dovolená...). Je to veliká pomoc a někteří farmáři vám třeba i nabalí zeleninu domů, ale neříkám, že to takhle ideálně funguje všude...
O jiné farmě z okolí bohužel nevím a i Ludíkovi znám jen z bioměsíčníku :o) Je to škoda, ale my opravdu věíme, že se to brzy změní. Jen letos se prý (kvůli dotačnímu titulu mladý zemědělec) přihlásilo k EZ dalších 200! lidí. Otázka ale je, kolik z nich začne opravdu něco produkovat, a kolik z nich bude "jen" obhospodařovat zatravněné pozemky (takových ekofarem je bohužel v Čechách většina
...) Můj muž si přesto myslí, že v dohledné době všechna zelenina pro přímý konzum bude Bio, a on je na EZ opravdu odborník. Ale třeba je také idealista..
Držím palce, abyste ve vašem okolí už brzy našli nějakého svého ekofarmáře a přeji pěkné dny, š.