Ono to není přesné. Viewegh je kmenový autor nakladatelství Petrov, se kterým má velmi lukrativní smlouvu, o jaké se může jiným autorům jen zdát. I Alexandře Berkové. :o) Ta mediální masáž je v tomto případě nutná, protože kdyby si lidé jeho knihy nekupovali, nakladatelství by se to "nerentovalo". Mediální kampaň musí být taková, aby lidem zafixovala autora a oni jeho knihy kupovali automaticky, aby na to byli naučení. Bohužel situace je taková, že neznámý autor může být sebelepší, ale nikdy se nepřehoupne přes těch 1500 výtisků jednoduše proto, že si jeho jméno na titulu nikdo nespojí s "ksichtem", nikdo ho nezná z bulváru a z televize. Alexandra Berková ve srovnání s Vieweghem prodá i vydělá prdlajs, protože neleze ani do stupidních talk show, ani se o ní nepíše ve SPY. :o)
V podstatě jsou dvě skupiny autorů - "obecně známí", kteří do jmenovaných pořadů a periodik lezou a lézt musí, protože jejich tvorba není zaměřena na užší okruh čtenářů (což je třeba případ nejen A. Berkové, ale třeba i Miloše Urbana nebo Emila Hakla a jiných). Ti druzí mají dobré jméno, píší třeba výrazně "literárně kvalitnější" (sorry za uvozovky, literární hodnota je ryze subjektivní a kniha je konzum jako každý jiný, pokud má svého čtenáře, je nesmyslné hovořit o "kvalitách", neboť čtená kniha má smysl, i kdyby to byla Vlasta Javořická), ale nemají ani peníze, ani všeobecný věhlas.
To, co dělám já, je v podstatě obyčejný řemeslo, na knížku o hokeji se nemusíš připravovat rok, prostě popíšeš zápasy, uděláš tabulky hráčů a výsledků a přidáš několik desítek barevných fotek z ČTK. Kupec je zaručený a jestli mu o něco nejde, pak je to "literární kvalita textu". Taky dost často dělám knížky o "celebritách", celebrita ti něco namluví na diktafon, ty z toho uděláš text, který má hlavu a patu a ona si to podepíše. Nedělám si iluze o tom, jak je to skvělý, je to opravdu jen profesionálně odvedený řemeslo, žádné "umění" v tom hledat nelze. Ale jsem asi jediný člověk na trhu, který to umí a umí to udělat RYCHLE. Proto se tím můžu živit.
Už jsem to tu někde psala, opravdu dobrých (aspoň z mého úhlu pohledu a podle reakcí čtenářů) knížek jsem napsala tak pět, Murphyho zákony nepočítám, i když některé byly fakt komerčně úspěšné. Díky tomu, že dělám permanentně řemeslo mi logicky nemusí trvat příprava rok, svojí asi vůbec nejlepší a nejvtipnější knížku jsem psala šest neděl a má přes 200 stran. Stačí mít téma a nápad. :o)
Předchozí