Ten glycerín není z ropy ale naopak ze "švařeného sádla" tedy z jakéhokoli tuku. Tuky jsou totiž estery trojsytného alkoholu glycerolu (po našem glycerínu) a mastných kyselin. Ty mastné kyseliny jsou nasycené a nenasycené. Každá molekula glycerolu má na sobě navázany 3 mastné kyseliny. Čím tuk obsahuje více mastných kyselin, tím je tekutější (a podle dietologů i zdravější, což ovšem neplatí pro jeho použití pro smažení, protože nenasycené kyseliny mohou ve dvojných vazbách teplem praskat a cyklit se čímž vznikají karcinogeny ale to sem nepatří). Vařením tuků ne vodě s hydroxidem dojde k rozpadu esteru a z mastných kyselin vzniká stearát což je mýdlo. Pokud je použit hydroxid sodný jde o mýdlo pevné(někdy pro ještě pevnější se přidávají mýdla pryskyřičná), pokud byl použit hydroxid draselný jde o mýdlo mazlavé. Glycerol zůstává v matečném louhu, odkud se získává pro další zpracování. Mýdlo funguje tak, že mastné kyseliny se organickými konci připojují k molekulám nečistoty a sodným koncem k molekulám vody. Tím nečistotu "rozpouštějí" a rozptylují ve vodě Protože se mýdlo bylo vyrobeno v zásaditém prostředí bývá samo silně zásadité a obsahuje zbytky hydroxidu. Ten při mydlení opět zmýdelňuje tuky a tím silně odmašťuje(např. pokožku). Aby k tomu nedocházelo tak se do toaletního mýdla tuk přidává. Protože ale někomu může zásaditá reakce vadit(nevím proč reklany s lakmusovým papírkem se tváří, že jen ženám, já je taky nesnesu) upravuje se pH mýdla směrem do kyselé oblasti tzv. mýdla pH 5,5. Glycerol má na pokožku zvláčňující vliv (např. v květinářství se používá při preparaci květin které jsou po pšetření zbavené vody a tedy suché ale protože obsahují glycerol tak jsou na dotyk jako živé). Zřejmě z tohoto důvodu se do mýdla přidává.
Omlouvám se za obsáhlou přednášku ale to, že glycerín pochází z ropy mě nadzvedlo.
Předchozí