Děkuju za tenhle článek. Máloco mě dokáže tak zvednout tlak jako maminky, které nejsou schopny vidět rizika, která porod doma přináší. Vždy marně uvažuji nad tím, co je k tomu vede (možná se bojí, že budou v porodnici nepříjemné sestry, neosobní lékaři, nepohodlná lůžka nebo neumyté záchody??) Já jsem zdravotník, mám zkoušku z gynekologie a porodnictví pokud člověk opravdu jen tuší, co vše se může stát a jaké to může mít následky, nenapadne ho rodit doma ani ve snu. Anebo napadne, ale pouze tehdy, je - li pro něj (pro ní) vlastní pohodlí důležitější než zdraví miminka. Já jsem měla od začátku jasno - chci rodit ve velké porodnici, a je pro mě důležité hlavně a jedině to, aby dobře dopadl porod. To, že na oddělení šestinedělí budu jedna z padesáti dalších a že se určitě sem tam vyskytne i nepříjemná přepracovaná sestra, mi bylo úplně jasné a bylo mi to i úplně jedno. A udělala jsem dobře - i já jsem byla naprosto zdravá, těhotenství bez jakýchkoli komplikací, rodila jsem přirozeně - a ve chvíli, kdy jsem byla otevřená už na 8 cm, se kolem mě strhl také docela kolotoč, miminko mělo najednou hodně špatné ozvy - šup už mě vezli na sál, rouškovali a uspávali. Vendulka se tedy narodila císařem, a byla to taková rychlost, že nebylo možné ani čekat 15 minut, než by bývaly zaúčinkovaly anestetika podaná do epidurálního katetru, který jsem měla. Takže být v takové situaci doma, volat sanitku, jet v pražském odpoledním provozu.. Nechci si představovat, jak by to dopadlo. Prý za to mohl také pupečník. Přeji všem maminkám ze srdce pohodový, rychlý a krásný porod, bohužel ne všem je opravdu dopřán. A snad nejvíc ho přeji právě těm maminkám, co chtějí rodit doma, protože jejich miminka za nic nemůžou, rozhoduje se třeba o celém jejich životě a ony k tomu ani nemohou vůbec nic říct..
Předchozí